Acasă Externe Agenda Europeana Dezinformarea: UE evaluează codul de bune practici și publică rapoarte ale platformelor...

Dezinformarea: UE evaluează codul de bune practici și publică rapoarte ale platformelor privind dezinformarea cu privire la coronavirus

DISTRIBUIȚI

156369  – 11092020 –Comisia Europeană a prezentat evaluarea punerii în aplicare și a eficacității Codului de bune practici privind dezinformarea. Conform evaluării, codul s-a dovedit a fi un instrument foarte valoros, primul de acest fel la nivel mondial, și a oferit un cadru pentru un dialog structurat între actorii relevanți, menit să asigure o mai mare transparență a politicilor platformelor împotriva dezinformării în UE. În același timp, evaluarea evidențiază anumite deficiențe, cauzate în principal de caracterul de autoreglementare al codului.

Vicepreședintele pentru valori și transparență, Věra Jourová: ”Codul de bune practici a demonstrat că platformele online și sectorul publicității pot face foarte multe pentru a contracara dezinformarea atunci când sunt supuse controlului public. Însă platformele trebuie să fie mai răspunzătoare și mai responsabile; trebuie să devină mai transparente. A sosit momentul să nu ne mai limităm la măsuri de autoreglementare. Europa este cea mai potrivită să deschidă calea și să propună instrumente pentru o democrație mai rezilientă și mai echitabilă într-o lume tot mai digitală”.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: ”Organizarea și securizarea spațiului nostru de informare digital au devenit o prioritate. Codul este un exemplu clar al modului în care instituțiile publice pot conlucra mai eficient cu întreprinderile din sectorul tehnologiei pentru a aduce beneficii reale societății noastre. Este un instrument unic prin intermediul căruia Europa își poate apăra mai ferm interesele și valorile. Combaterea dezinformării este o responsabilitate comună, pe care sectorul tehnologiei și cel publicitar trebuie să și-o asume pe deplin”.

Pe lângă evaluarea codului de bune practici, Comisia a publicat și primele rapoarte de referință cu privire la acțiunile pe care le-au întreprins părțile semnatare ale codului până la 31 iulie pentru a combate informațiile false și înșelătoare cu privire la coronavirus.

Comisia va adopta o abordare cuprinzătoare prin prezentarea a două inițiative complementare până la sfârșitul anului: un Plan de acțiune european pentru democrație, cu privire la care se va desfășura o consultare publică până la data de 15 septembrie, precum și un pachet legislativ privind serviciile digitale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.