Acasă Externe India, Japonia, Germania şi Brazilia redeschid tema privind necesitatea lărgirii Consiliului de...

India, Japonia, Germania şi Brazilia redeschid tema privind necesitatea lărgirii Consiliului de Securitate al ONU

DISTRIBUIȚI

  156514  – 24092020 – Consiliul de Securitate este alcătuit în prezent din cinci membri permanenţi cu drept de veto (SUA, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit) şi de zece membri nepermanenţi cu mandate de doi ani, în fiecare an cinci state devenind membru nepermanent. Germania este membru nepermanent al Consiliului de Securitate până la sfârşitul acestui an, iar India îşi va începe în ianuarie mandatul de membru nepermanent.

Miercuri, în timpul desfăşurării Adunării Generale a ONU, India, Japonia, Germania şi Brazilia au cerut să devină membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, o cerere care nu este nouă, dar care are slabe şanse de materializare pe termen scurt, a relatat AFP.

”Ne-am angajat să relansăm discuţiile asupra reformei Consiliului de Securitate”, au afirmat într-un comunicat comun miniştrii de Externe brazilian, Ernesto Araujo, indian, Subrahmanyam Jaishankar, japonez, Motegi Toshimitsu, şi ministrul adjunct de externe german Niels Annen, care s-au întâlnit prin videoconferinţă.

”Lumea este astăzi foarte diferită de aceea pe care am văzut-o la crearea Naţiunilor Unite cu 75 de ani în urmă. Sunt mai multe ţări, mai mulţi oameni, mai multe provocări, dar şi mai multe soluţii”, notează cei patru responsabili.

Reformarea Consiliului de Securitate este discutată din anul 2005, dar fără progrese majore până în prezent, relatează Agerpres.

În opinia celor patru state care insistă să devină membri permanenţi este necesară lărgirea Consiliului de Securitate pentru a-l ”face mai reprezentativ, mai legitim şi mai eficace”. În caz contrar, susţin aceste ţări, Consiliul de Securitate va deveni ”obsolet”, reformarea fiind singura modalitate pentru „a prezerva credibilitatea sa şi de a crea susţinerea politică necesară soluţionării paşnice a crizelor internaţionale”.- G4media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.