Acasă Social O primărie…beton!

O primărie…beton!

DISTRIBUIȚI

 156517  – 24092020 – Pornind de la o sesizare însoțită de fotografii în care era reclamat faptul că pe un teren situat în Sectorul 3 din Capitală sunt îngropate cantități mari de deșeuri menajere într-o groapă executată prin excavaţie, în cursul zilei de 21 septembrie, o echipă din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu a descins pe amplasamentul din Splaiul Unirii care aparține Primăriei Sectorului 3, prin Direcţia Generala de Salubritate Sector 3.

La fața locului, comisarii GNM au constatat că suprafața în cauză era acoperită cu pământ. Echipa de control a solicitat executarea de săpături pe amplasament în scopul decopertării, pentru a stabili dacă există sau nu deșeuri îngropate. Reprezentantul Direcției Generale de Salubritate Sector 3 a refuzat efectuarea lucrărilor solicitate motivând că nu deţine un utilaj cu care să poată face săpăturile (deși, conform Autorizației de Mediu, Direcția Generală de Salubritate Sector 3 deține 3 buldoexcavatoare) anunță  Garda de Mediu pe pagina sa de Facebook https://www.facebook.com/GardaNationaladeMediu

Astfel, în scopul finalizării controlului, Garda Națională de Mediu a contractat o societate care a pus la dispoziție un buldoexcavator și personal specializat. Astfel, în data de 22.09.2020, ora 15.20, comisarii GNM au revenit la fața locului însoțiți de un utilaj specializat, în vederea decopertării pentru confirmarea sau nu a aspectelor reclamate.

Inițial, conducerea unităţii nu a permis accesul echipei de control pe amplasament. Urmare a atitudinii ferme a comisarilor și a apelului la 112 efectuat de aceștia, în jurul orelor 16:40, s-a obținut permisiunea de a intra în incinta unității, însă reprezentantul Direcţiei Generale de Salubritate Sector 3 a refuzat accesul utilajului, insistând că e mai bine ca săpăturile din teren să fie realizate a doua zi, dimineața, cu un excavator al societății.

Ulterior, comisarii GNM au constatat că, de fapt, pe suprafaţa de 500 mp pe care intenționau să efectueze săpături de verificare se executau lucrări de turnare beton. La solicitarea echipei de control, conducerea unității nu a putut prezenta documente justificative care să ateste legalitatea lucrărilor. Aspectele constatate, coroborate cu lipsa oricăror avize de realizare a lucrării de betonare a adâncit suspiciunile echipei de control cu privire la aspectele sesizate.

Prin urmare, echipa de comisari care a efectuat controlul a dispus sistarea lucrărilor de construire şi aducerea terenului ce face obiectul prezentului control la starea iniţială și efectuarea, în prezenţa comisarilor GNM, a lucrărilor de săpătură în vederea stabilirii veridicităţii sau nu a aspectelor ce fac obiectul prezentului control (eliminarea deşeurilor pe un amplasament neautorizat)

În consecință, având în vedere faptul că Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 nu a facilitat controlul activităţilor pe care le desfășoară, prin faptul că a refuzat efectuarea de săpături în sensul verificării aspectelor reclamate și pentru că a trecut la executarea de lucrări de turnare de beton pe suprafaţa care face obiectul controlului, se face pasibilă de mai multe sancțiuni contravenționale.

Acțiunea se află în desfășurare, iar în cazul în care cele sesizate se confirmă, Direcția Generală de Salubritate Sector 3, riscă sancțiuni în cuantum de 200.000 lei pentru faptele contravenționale, respectiv închisoare de la trei luni la un an pentru faptele care constituie infracțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.