Acasă Anchete Justitie Procurorul șef european și cei 22 de procurori europeni au depus jurământul...

Procurorul șef european și cei 22 de procurori europeni au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

 156574 – 29092020 – Colegiul Parchetului European (EPPO) și-a asumat luni, 28 septembrie 2020, angajamentul solemn în cadrul unei ședințe oficiale în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din Luxemburg. EPPO este primul serviciu de urmărire penală european independent, competent pentru investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.

Angajamentul solemn a fost dat de procurorul șef european Laura Kovesi și de cei 22 de procurori europeni (în ordine alfabetică): Frédéric Baab (Franța), Cătălin-Laurențiu Borcoman (România), Jaka Brezigar (Slovenia), Danilo Ceccarelli (Italia), Gatis Doniks (Letonia), Yvonne Farrugia (Malta), Teodora Georgieva (Bulgaria), Daniëlle Goudriaan (Olanda), José Eduardo Guerra (Portugalia), Petr Klement (Cehia), Tomas Krušna (Lituania), Tamara Laptoš (Croația), Katerina Loizou (Cipru), Ingrid Maschl-Clausen (Austria), Juraj Novocký (Slovacia), Andrés Ritter (Germania), Maria Concepción Sabadell Carnicero (Spania), Gabriel Seixas (Luxemburg), Kristel Siitam-Nyiri (Estonia), Harri Tiesmaa (Finlanda), Yves Van Den Berge (Belgia) și Dimitrios Zimianitis (Grecia).

În discursul său înainte de întreprinderea solemnă, președintele Curții de Justiție, Koen Lenaerts, a spus: „Procurorul șef european și procurorii europeni, precum membrii acestei instituții, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, sunt în cele din urmă funcționari al aceluiași stăpân unic: dreptate în conformitate cu statul de drept”.

Laura Codruta Kovesi a adăugat: „Parchetul European este independent. Acesta este un principiu fundamental al statului de drept: doar o justiție independentă poate aplica legea în mod egal pentru toată lumea. Preocupările publice legate de fraude financiare, corupție și statul de drept au devenit mai puternice ca niciodată. Prin protejarea bugetului Uniunii Europene, vom juca un rol esențial în consolidarea încrederii cetățenilor europeni în Uniune. ”

La ceremonie au participat Mireille Delmas-Marty, jurist francez și profesor emerit la Collège de France care a coordonat comisia de experți pentru crearea Parchetului European și Matthew Caruana Galizia, care luptă pentru justiție după ce mama sa, jurnalista Daphne Caruana Galizia, a fost ucisă în Malta în 2017. La ceremonie au asistat și rudele procurorilor și membrii personalului EPPO.

Procurorul șef european a fost numit de Consiliu și Parlamentul European în octombrie 2019. În ultimul an, s-a ocupat de înființarea administrativă a EPPO și a biroului central din Luxemburg, împreună cu un mic grup de lucru de experți. La 27 iulie 2020, procurorii europeni din 22 de state membre participante ale UE au fost numiți de Consiliul Uniunii Europene.

Înființarea EPPO continuă într-un ritm rapid. Principala prioritate este acum recrutarea procurorilor europeni delegați, care vor efectua investigațiile în statul membru respectiv, sub supravegherea procurorilor europeni care vor lucra de la biroul central din Luxemburg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.