Acasă Externe Program de colaborare româno-israeliană în domeniile educației, științei, culturii, tineretului și sporturilor

Program de colaborare româno-israeliană în domeniile educației, științei, culturii, tineretului și sporturilor

DISTRIBUIȚI

  156267  – 03092020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 2 septembrie 2020, în cadrul primei zile a vizitei oficiale efectuate în Statul Israel, o întrevedere cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și consultări politice cu omologul său Gabi Ashkenazi.

În cadrul întrevederilor cu cei doi înalți oficiali au fost reconfirmate relațiile privilegiate, cu caracter strategic, între România și Statul Israel. A fost convenită dinamizarea dialogului politic, intensificarea cooperării economice, precum și examinarea de noi oportunități de cooperare. Au fost trecute în revistă posibilitățile concrete de colaborare în domeniile de interes comun între cele două țări, precum cooperarea în domeniul apărării, tehnologia, inovația și cercetarea.

Ministrul Bogdan Aurescu a propus, și înalții oficiali israelieni au agreat, inițierea pregătirilor organizării unei noi sesiuni comune între cele două guverne, care să aibă loc anul viitor. În acest context, cei doi miniștri de Externe au convenit înființarea unui grup de lucru, la nivel de experți, care să lucreze inclusiv în pregătirea pe fond a ședinței comune de guvern, în domenii predilecte de interes reciproc, precum agricultura, managementul apelor, IT, securitate cibernetică și inteligență artificială, pentru identificarea de proiecte concrete de cooperare.

Ministrul Bogdan Aurescu a avut cu oficialii israelieni și un amplu schimb de opinii despre impactul evoluțiilor recente din Orientul Mijlociu. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea României pentru o soluție durabilă generată de Procesul de Pace, fundamentată pe soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca fiind singura opțiune viabilă de natură să răspundă aspirațiilor ambelor părți. De asemenea, demnitarul român a salutat anunțul recent privind încheierea unui acord între Statul Israel și Emiratele Arabe Unite în vederea normalizării relațiilor dintre cele două state, ca pas important în direcția favorizării unei păci durabile în Orientul Mijlociu. Au fost de asemenea discutate, cu înalții oficiali israelieni, și alte dosare regionale, cu accent pe dosarul nuclear iranian și situația din Liban.

Totodată, ministrul român a reconfirmat disponibilitatea României de a susține consolidarea cooperării UE cu Israel, reiterând susținerea pentru reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE-Israel.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România s-a pronunțat în mod constant, inclusiv la nivel UE, pentru o soluție durabilă generată de Procesul de Pace, pentru reluarea negocierilor directe între cele două părți implicate, precum și pentru evitarea actelor unilaterale. A subliniat în acest sens importanța măsurilor de creștere a încrederii, pe care România le consideră necesare și pe care le susține.

În cadrul discuțiilor cu Gabi Ashkenazi, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacția pentru dialogul cuprinzător avut deja cu interlocutorul său, atât telefonic, cât și cu prilejul recentei reuniuni a miniștrilor de externe europeni în format Gymnich de la Berlin. Șeful diplomației române a reiterat invitația adresată omologului său de a efectua o vizită în România, acceptată deja cu plăcere de către oficialul israelian.

De asemenea, cu ocazia întrevederii, cei doi miniștri au semnat Programul de colaborare în domeniile educației, științei, culturii, tineretului și sporturilor, menit să contribuie la extinderea și aprofundarea cooperării dintre România și Statul Israel în acest sector important.

Programul vizitei ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în Statul Israel va continua miercuri, 2 septembrie, cu întrevederi cu prim-ministrul supleant și ministrul apărării Statului Israel, Benjamin Gantz, și cu liderul opoziției și al formațiunii Yesh Atid-Telem din Knesset, Yair Lapid. Joi, 3 septembrie, oficialul român va avea întrevederi cu președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, și cu ministrul cooperării regionale, Ofir Akunis. Programul vizitei ministrului va continua la Ramallah, cu întrevederi cu înalți oficiali palestinieni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.