Acasă Externe Agenda Europeana Răspunsul mondial la noul coronavirus: contribuția Comisiei la mecanismul pentru accesul mondial...

Răspunsul mondial la noul coronavirus: contribuția Comisiei la mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX)

DISTRIBUIȚI

  156479  – 21092020 –  Recent, Comisia Europeană a confirmat participarea sa la mecanismul COVAX pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, la prețuri accesibile, în urma exprimării interesului ei la 31 august și a anunțării unei contribuții în valoare de 400 de milioane EUR.

Ca parte a unui efort comun al Comisiei Europene și al celor 27 de state membre, Team Europe va contribui cu o sumă inițială în valoare de 230 de milioane EUR sub formă de lichiditate prin intermediul unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții, sumă susținută cu o sumă identică reprezentând garanții bazate pe bugetul UE. O contribuție de 230 de milioane EUR este echivalentă cu rezervarea sau opțiunea de cumpărare a 88 de milioane de doze, iar UE le va transfera țărilor eligibile care au recurs la un angajament prealabil de achiziție. Această contribuție este completată cu garanții financiare în valoare de 170 de milioane EUR din bugetul UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Nu este suficient să se găsească un vaccin. Trebuie să ne asigurăm că cetățenii din întreaga lume au acces la el. Angajamentul nostru ferm în cadrul mecanismului COVAX este un alt semnal către toți cetățenii care au nevoie de vaccin că acționăm în interesul lor, oriunde se află. Nimeni nu este în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „A fi parte a mecanismului COVAX înseamnă asigurarea reușitei acestuia și asigurarea accesului la vaccinuri pentru țările cu venituri mici și medii. Aceasta înseamnă asigurarea accesului nu doar pentru cei care și-l pot permite, ci pentru toți cetățenii planetei. Și mai înseamnă manifestarea solidarității și a rolului de lider la nivel mondial. Numai împreună vom fi în măsură să învingem COVID-19.”

Jutta Urpilainen, comisarul pentru parteneriate internaționale, a declarat: „Prin această contribuție la mecanismul COVAX, UE demonstrează că acționează astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Viitoarele vaccinuri împotriva COVID-19 nu ar trebui să fie un lux pentru bogați, ci un bun public disponibil la nivel mondial. Trebuie să garantăm că cei care au cea mai mare nevoie de vaccin au acces la el, indiferent de locul unde trăiesc.”

Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii în caz de epidemii (CEPI) și cu OMS, urmărește să accelereze crearea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces just și echitabil pentru fiecare țară din lume.

Comisia, statele membre și instituțiile financiare europene, în special BEI, s-au angajat în comun să mobilizeze resurse pentru susținerea răspunsului mondial la noul coronavirus. Comisia participă cu 400 de milioane EUR sub formă de lichiditate și garanții pentru a susține COVAX și obiectivele sale subiacente ca parte a unui efort al Team Europe. Termenii și condițiile detaliate privind participarea și contribuția UE sunt în prezent în curs de elaborare de către toate părțile implicate. Team Europe este pregătită să ofere expertiză și resurse mecanismului COVAX pentru a accelera și a amplifica crearea și fabricarea de vaccinuri pentru cetățenii din întreaga lume, indiferent dacă aparțin unor țări sărace sau bogate.

Participarea UE la COVAX va fi complementară negocierilor UE aflate în curs de desfășurare cu societățile farmaceutice care produc vaccinuri, lansate în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile. Eforturile UE de a se crea și produce un vaccin eficace vor fi benefice pentru întreaga comunitate mondială. Investițiile UE în creșterea capacității de producție vor fi în serviciul tuturor țărilor care au nevoie de ajutor. Prin acordurile sale de achiziționare în avans, Comisia solicită producătorilor să pună la dispoziție capacitatea lor de producție pentru a aproviziona toate țările și îndeamnă la realizarea unui flux liber al vaccinurilor și al materialelor, fără restricții la export. De exemplu, societatea farmaceutică Sanofi-GSK, cu care Comisia a încheiat astăzi un acord de achiziționare în avans, se va strădui să furnizeze o parte semnificativă a ofertei lor de vaccinuri prin intermediul mecanismului COVAX.

            Context

COVAX este pilonul vaccinurilor în cadrul Acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT), o colaborare mondială vizând accelerarea creării, producerii și accesului echitabil la teste, tratamente și vaccinuri vizând COVID-19.

Mecanismul COVAX urmărește achiziționarea a 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021. El va contribui la dezvoltarea unui portofoliu diversificat de vaccinuri, negociate cu diferiți furnizori, fiind realizate prin tehnologii științifice diverse, livrate la termene diverse și achiziționate la prețuri diverse. COVAX este un mecanism de partajare a riscurilor: el reduce riscul pentru producătorii care investesc fără a fi siguri cu privire la cererea viitoare și reduce riscul ca țările să nu fie în măsură să dispună de un vaccin eficace.

Comisia Europeană este hotărâtă să asigure faptul că orice persoană care are nevoie de vaccin îl și obține, oriunde în lume, nu doar acasă. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, ea a procurat aproape 16 miliarde EUR în cadrul Răspunsului mondial la noul coronavirus, acțiunea mondială care are ca obiective asigurarea accesului universal la teste, tratamente și vaccinuri vizând noul coronavirus și redresarea economică mondială. Contribuția Team Europe a fost: statele membre ale UE (3,1 miliarde EUR), Comisia Europeană (peste 1,4 miliarde EUR) și BEI (aproape 2 miliarde EUR promise în mai și 4,9 miliarde EUR promise în iunie).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.