Acasă Externe Agenda Europeana Ursula von der Leyen propune organizarea unui summit global al sănătăţii

Ursula von der Leyen propune organizarea unui summit global al sănătăţii

DISTRIBUIȚI

 156430  – 16092020 – Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut, miercuri, primul său discurs privind starea Uniunii Europene.

Preşedintele Comisiei Europene a declarat că pandemia de coronavirus şi incertitudinea pe care aceasta o aduce nu s-au terminat şi că europenii “suferă în continuare” şi trăiesc “o perioadă de anxietate puternică”.

            “Prioritatea noastră este să trecem împreună prin această probă”, a spus Ursula von der Leyen în primul său discurs despre starea Uniunii, susţinut în plenul PE.

Ea a spus că UE trebuie să continue să protejeze vieţile oamenilor şi bunurile lor, acesta fiind “cel mai important lucru”.

Preşedintele CE a salutat “forţa” de care au dat dovadă europenii în ultimele şase luni şi le-a mulţumit medicilor şi infirmierilor, precum şi tuturor celorlalţi lucrători din prima linie, “care şi-au asumat riscuri pentru noi toţi”.

Uniunea Europeană va crea propria agenţie de cercetare biomedicală şi va convoca un summit global privind sănătatea anul viitor în Italia într-o încercare de a se pregăti mai bine pentru viitoarele pandemii, a declarat preşedinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a făcut apel, de asemenea, la o “Uniune Europeană a sănătăţii” şi la consolidarea sistemului european de sănătate, potrivit agenţiilor internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Ea a anunţat că va propune întărirea Agenţiei Europene a Medicamentelor şi a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, precum şi crearea unei agenţii europene pentru cercetare şi dezvoltare avansate în domeniul biomedical, aşa cum există în SUA.

Şi pentru că aceasta a fost o criză globală, trebuie să învăţăm lecţiile globale. De aceea, împreună cu premierul (italian Giuseppe) Conte şi preşedinţia italiană a G20, voi convoca un summit global privind sănătatea pentru anul viitor în Italia”, a spus Ursula von der Leyen, în primul său discurs privind starea Uniunii susţinut în Parlamentul European.

Trebuie să facem astfel încât noul nostru program ‘UE pentru sănătate’ să reziste probei timpului”, a declarat ea.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat și o propunere de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană până în 2030 în raport cu nivelul din 1990, faţă de un obiectiv fixat în prezent la o diminuare cu 40%, cu scopul de a ajunge la o neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Această majorare a obiectivului de la 40% la 55%, care ar avea consecinţe pentru sectorul energetic, transporturi sau agricultură, “este prea mare pentru unii şi insuficientă pentru alţii. Însă economia şi industria noastre o vor putea face”, a declarat Ursula von der Leyen în primul său discurs privind starea Uniunii susţinut în Parlamentul European, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că noul obiectiv este necesar pentru a plasa UE “ferm pe drumul” spre îndeplinirea planului său de a ajunge la neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050, iar analizele Comisiei confirmă că o reducere cu 55% e emisiilor este posibilă economic.

Ursula von der Leyen a recunoscut că propunerea va diviza Parlamentul European şi statele membre, care vor trebui să aprobe această ţintă obligatorie juridic.

Pentru a contribui la realizarea obiectivului, ea a precizat că 30% din pachetul european de relansare în contextul pandemiei de coronavirus, reprezentând granturi şi credite de 750 de miliarde de euro, pe care UE ca întreg le va împrumuta, ar trebui obţinut prin obligaţiuni verzi.

Parlamentul European şi liderii din EU încă mai trebuie să ajungă la un acord asupra planului pentru 2030.

Discuţiile sunt tensionate, în contextul în care unele ţări susţin că nu pot face reduceri mai mari din cauza dependenţei lor economice de sectoarele puternic poluante, aşa cum este industria cărbunelui.

În schimb, activiştii de mediu spun că obiectivul de reducere cu 55% nu este suficient pentru a atinge scopul de neutralitate privind emisiile de carbon până în 2050.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.