Acasă Life 15 octombrie, Ziua Spălatului pe Mâini

15 octombrie, Ziua Spălatului pe Mâini

DISTRIBUIȚI

 156764  – 15102020 – Creată iniţial pentru copii şi elevi, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este celebrată acum de peste 200 de milioane de persoane din peste 100 de ţări. Iar anul acesta, pandemia de COVID-19 ne amintește încă o dată că spălarea mâinilor este una dintre cele mai simple modalități de prevenire a răspândirii oricărui virus. Tema din acest an este „Igiena mâinilor pentru toți”, solicitând întreaga societate să realizeze igiena universală a mâinilor acum și pentru viitor.

Specialiştii spun că o temeinică curăţare a mâinilor ar putea salva mai multe vieţi decât orice vaccin sau intervenţie medicală.

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini se adresează în special copiilor deoarece ei sunt principalele victime ale igienei precare, dar şi pentru că ei sunt mai deschişi noilor idei, sunt mai entuziaşti şi îi pot influenţa pe cei din jurul lor.

Dacă alegi spălatul pe mâni eşti mai sănătos şi creezi un obicei sănătos pentru tine şi pentru cei din jur.

„Igiena mâinilor pentru toți” în lupta cu COVID-19

Spălarea mâinilor este, de asemenea, cheia în lupta împotriva COVID-19. Spălarea mâinilor cu săpun distruge membrana exterioară a virusului și astfel îl inactivează. Un studiu a constatat că spălarea regulată a mâinilor cu săpun poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%.

Spălarea mâinilor poate reduce bolile diareice cu 30% până la 48%.

Spălarea mâinilor poate reduce infecțiile respiratorii acute cu 20%.

Spălarea mâinilor joacă un rol important în reducerea transmiterii agenților patogeni cum ar fi holera, Ebola, SARS și hepatita E.

Igiena mâinilor poate contribui la reducerea bolilor tropicale.

„Pandemia a scos în evidență rolul crucial pe care îl joacă igiena mâinilor în prevenirea bolilor. De asemenea, a revelat o problemă preexistentă în cazul multora: milioane de copii nu au posibilitatea să se spele pe mâini cu săpun în locul în care s-au născut, trăiesc și învață”, a afirmat Kelly Ann Naylor, director adjunct al UNICEF pe probleme de apă, salubritate și igienă: „Este inacceptabil faptul că, în cele mai vulnerabile comunități, oamenii nu pot recurge la cel mai simplu mod de a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi. Trebuie să acționăm fără răgaz pentru a ne asigura că spălatul mâinilor cu săpun devine un lucru accesibil oricărei persoane oriunde – acum și în viitor”.

Potrivit ultimelor estimări:

  • La nivel mondial, doar 3 din 5 oameni dețin dotări minime ce permit spălarea mâinilor.
  • O proporție de 40% din populația lumii, adică 3 miliarde de oameni, nu are acasă dotările necesare pentru a se putea spăla pe mâini cu apă și săpun.
  • Aproape trei sferturi din populația țărilor celor mai puțin dezvoltate nu dispun acasă de condiții minime pentru spălatul mâinilor.
  • 43% dintre școli nu sunt dotate corespunzător pentru a permite spălarea mâinilor cu apă și săpun, ceea ce afectează 818 milioane de copii de vârstă școlară.
  • În țările cele mai puțin dezvoltate, 7 din 10 școli nu au niciun loc în care copiii să se poată spăla pe mâini cu apă și săpun.
  • În cele 60 de țări identificate ca fiind cele mai expuse riscului de criză sanitară și umanitară din cauza noului coronavirus: 2 din 3 persoane – 1 miliard de oameni în total – nu au acasă condiții minime pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt copii.

La debutul pandemiei, 3 din 4 copii nu aveau acces la dotări minime pentru spălarea mâinilor în școală; jumătate dintre copii nu aveau acces la servicii minime de alimentare cu apă; peste jumătate dintre ei nu aveau acces la servicii minime de salubritate.

– În Africa Subsahariană, 63% din populația urbană, adică 258 de milioane de oameni, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproximativ 47% dintre sud-africanii care trăiesc la oraș, de exemplu, adică 18 milioane de persoane, nu dispun acasă de instalațiile necesare spălării mâinilor, pe când probabilitatea de a avea acces la dotări ce permit spălatul mâinilor este aproape de 12 ori mai mare în cazul locuitorilor celor mai bogați din mediul urban.

  • În Asia Centrală și de Sud, 22% din populația urbană, adică 153 de milioane de persoane, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproape 50% din populația urbană a Bangladeshului, de exemplu, mai precis 29 de milioane de oameni, și 20% dintre indienii care trăiesc în mediul urban, adică 91 de milioane de oameni, nu au acasă condiții pentru spălarea mâinilor.
  • În Asia de Est, 28% dintre indonezienii din mediul urban, mai precis 41 de milioane de oameni, și 15% dintre filipinezii care locuiesc la oraș, adică 7 milioane de persoane, nu au condiții pentru spălarea mâinilor acasă. Sursa :stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.