Acasă Externe Bogdan Aurescu a participat la panelul ministerial Smart Money din cadrul Forumului Web desfășurat în marja...

Bogdan Aurescu a participat la panelul ministerial Smart Money din cadrul Forumului Web desfășurat în marja Summit-ului Virtual al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), organizat de Estonia

DISTRIBUIȚI

 156811 – 20102020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat luni, 19 octombrie 2020, prin sistem video-conferință, la panelul ministerial Smart Money din cadrul Forumului Web desfășurat în marja Summit-ului Virtual al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), organizat de Estonia. Intervenția șefului diplomației române a avut loc de la Washington, unde acesta efectuează o vizită bilaterală, la invitația omologului său american.

În debutul intervenției sale, șeful diplomației române a salutat eforturile Estoniei de a găzdui în format videoconferință evenimentele anuale la nivel înalt ale Inițiativei celor Trei Mări în actualul context sanitar extrem de dificil. În aceeași măsură, a evidențiat angajamentul constant al României față de obiectivele Inițiativei și rolul activ pe care țara noastră îl va juca pe mai departe în dezvoltarea I3M.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanța relației transatlantice și valoarea adăugată pe care Inițiativa celor Trei Mări o aduce pentru ambele maluri ale Atlanticului, aceasta reprezentând un exemplu concret de cooperare transatlantică eficientă, care a beneficiat de sprijinul și implicarea SUA încă de la început. În aceeași măsură, a punctat că Inițiativa rămâne o contribuție regională europeană relevantă pentru creșterea convergenței economice și dezvoltarea statelor membre ale UE.

Oficialul român a reamintit importanța conectivității pentru asigurarea unui răspuns adecvat al guvernelor la provocările generate de pandemia de COVID-19, precum și pentru măsurile de redresare post-criză. În acest sens, trebuie asigurate conexiunile necesare spre a permite accesul în timp util și în mod nediscriminatoriu la resursele necesare. În context, a arătat că atingerea obiectivelor Inițiativei celor Trei Mări, în special avansarea implementării proiectelor sale majore de conectivitate, va avea un impact pozitiv asupra cooperării la nivelul regiunii.

Accentuând importanța rezultatelor concrete pentru evoluția Inițiativei, ministrul afacerilor externe a subliniat că Guvernul României continuă să lucreze la implementarea proiectelor prioritare aprobate, în strânsă cooperare cu alte guverne și parteneri din regiune. Aceste demersuri vor contribui la reducerea decalajului de conectivitate atât de clar indicat de studiul FMI prezentat în cadrul Summit-ului.

Ministrul a adăugat că pentru implementarea acestor proiecte este necesară o finanțare adecvată, iar un rol esențial îl au fondurile guvernamentale, europene, fondurile private și Fondul de Investiții al I3M. A salutat anunțul SUA privind alocarea a până la un miliard de dolari pentru proiecte derulate în statele participante I3M, precum și decizia mai multor state din regiune de a se alătura Poloniei și României în cadrul Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, instrument lansat cu ocazia Summit-ului I3M de la București, din 2018, găzduit de Președintele Klaus Iohannis, în vederea sprijinirii eforturilor statelor participante de dezvoltare a infrastructurii, de asigurare a securității energetice și de îmbunătățire a conectivității la nivel regional. A arătat, în acest context, că atingerea unui nivel optim al dimensiunii Fondului trebuie să ducă la finanțarea de către acesta a proiectelor de infrastructură de interconectare strategică, care au fost aprobate de președinții statelor participante, chiar dacă abordarea Fondului, până în prezent, este una de tip comercial.

În context, ministrul a evidențiat valoarea strategică pentru România și pentru regiune a unor proiecte majore de infrastructură și interconectare, precum Rail2Sea (Calea ferată Constanța – Gdansk) și Via Carpathia.

În finalul intervenției sale, șeful diplomației române a exprimat încrederea că, prin continuarea angajamentului activ al tuturor statelor participante și partenere, cu sprijinul Comisiei Europene, al instituțiilor financiare europene și internaționale și al comunității de afaceri, toate proiectele majore de interconectivitate din regiune vor fi implementate, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor Inițiativei celor Trei Mări.

Panelul Smart Money a fost moderat de ministrul Afacerilor Externe al Estoniei Urmas Reinsalu. La discuții au participat, alături de ministrul Bogdan Aurescu, reprezentanți guvernamentali, la nivel de ministru și vice-ministru, din Letonia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Slovenia și Croația, reprezentanți ai conducerii Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, precum și Keith Krach, adjunct al secretarului de stat american pentru creștere economică, energie și mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.