Acasă Externe Bogdan Aurescu la Forumul Global de Securitate GLOBSEC

Bogdan Aurescu la Forumul Global de Securitate GLOBSEC

DISTRIBUIȚI

 156698 – 09102020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat joi, 8 octombrie 2020, în sistem video-conferință, la Forumul Global de Securitate GLOBSEC, organizat la Bratislava, Slovacia.

Ministrul Bogdan Aurescu a fost invitat să vorbească în cadrul panelului consacrat rolului global al Uniunii Europene în perioada de după pandemia de COVID-19 („EU’s Global Leadership in the post-COVID Era”), alături de omologul francez, Jean-Yves Le Drian, omologul german, Heiko Maas, omologul grec, Nikos Dendias, respectiv omologul slovac, Ivan Korčok.

În cadrul discuției interactive din cadrul panelului GLOBSEC, șeful diplomației române a atins un spectru larg de teme asociate rolului global al UE, modul de acțiune al UE în planul politicii externe, precum și privind viitorul relației transatlantice sau impactul pandemiei asupra tendințelor globale.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a pus accentul pe faptul ca UE trebuie să-și asume un rol responsabil de leadership în plan internațional, pentru că, date fiind caracteristicile sale și modul său de acțiune externă, Uniunea Europeană are toate argumentele să fie îndreptățită în acest sens. În același timp, însă, trebuie să își reafirme și reconfirme constant această capacitate, în opinia ministrului Bogdan Aurescu fiind nevoie ca UE să identifice moduri de a coopera cât mai eficient cu actori like-minded pentru punerea în practică a viziunii și soluțiilor la probleme comune de interes global.

În acest context, șeful diplomației române a mai punctat faptul că UE a reușit să se adapteze la actuala criză pandemică, prin măsuri complexe și de impact major, chiar dacă reacția în prima etapă a crizei a fost mai lentă. A evidențiat, totodată, faptul că mai ales statele din vecinătatea UE au privit măsurile la nivel european cu speranța că această criză poate fi depășită prin solidaritate și măsuri concrete de sprijin, pe care UE le-a luat pentru acestea. Totodată, puterea de atracție a UE, în care constă forța sa, stă în capacitatea sa de reglementare și în faptul că este o uniune de societăți democratice, care nu abdică de la valorile democratice și care se bazează pe o ordine mondială bazată pe reguli și pe drept internațional.

Ministrul Bogdan Aurescu a mai arătat că pandemia a evidențiat și importanța consolidării rezilienței statelor sub toate formele, atât în cazul statelor membre UE, cât și în cazul partenerilor, în special din vecinătate.  În acest context, a subliniat că Uniunea Europeană, ca parte a rolului său global și ca precondiție pentru succesul acțiunii sale externe la nivel global, trebuie să confirme că este capabilă să gestioneze provocările din imediata sa vecinătate.

Ministrul român de externe a mai punctat că, pentru a deveni mai eficientă și pentru a avea un impact global crescut, Uniunea Europeană trebuie să depună eforturi pentru o acțiune cât mai coerentă. Astfel, a evidențiat că pentru succesul acestui demers este necesară existența unui dialog mai bun între instituțiile UE și statele membre, menit să identifice mai clar nevoile și preocupările imediate ale cetățenilor. De asemenea, este nevoie și de un dialog mai aprofundat la nivelul statelor membre, pentru a putea identifica numitorul comun în ceea ce privește interesele prioritare comune și abordările principale de urmat, în esență fiind vorba despre reconcilierea intereselor naționale cu interesele comune la nivel european.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că forța UE, structură multilaterală prin natura sa, rezidă tocmai în puterea sa de atracție, valorile democratice și principiile fiind resursele sale cele mai importante.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru consolidarea legăturii transatlantice, care este esențială, întrucât UE și America de Nord fac parte din aceeași comunitate de valori și de securitate, și a exprimat convingerea că divergențele punctuale, care nu au aceeași greutate ca interesele comune, pot fi depășite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.