Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea OCDE

Bogdan Aurescu la reuniunea OCDE

DISTRIBUIȚI

 156948 – 30102020 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat ieri la reuniunea Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) la nivel ministerial, în format videoconferință.

Având tema ”Drumul spre relansare: puternic, rezilient, verde și inclusiv/The Path to Recovery: Strong, Resilient, Green and Inclusive”, Ministeriala OCDE din acest an s-a axat pe dezbaterea celor mai eficiente soluții pentru depășirea crizei globale generate de pandemie, în special în plan economic, social și de mediu. Agenda reuniunii, care s-a desfășurat în intervalul 28-29 octombrie 2020, a fost structurată pe trei sesiuni principale, ministrul român al afacerilor externe participând la sesiunea a treia, ”Ieșirea din criză: politici naționale și cooperarea internațională pentru o relansare puternică, verde, rezilientă și inclusivă/The Way out of the Crisis: National Policies And International Co-Operation For a Strong, Resilient, Green And Inclusive Recovery”.

În debutul intervenției sale, ministrul Bogdan Aurescu a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul francez, în contextul atacurilor de astăzi. Ministrul afacerilor externe a exprimat revolta față de atacurile care au lovit Franța, partenerul strategic al României, condamnând cu fermitate aceste acte inumane comise împotriva unor oameni nevinovați.

În intervenția sa, ministrul a subliniat că România este un partener de încredere al OCDE și a pledat, din perspectiva de stat candidat la aderare, pentru luarea unei decizii de începere a negocierilor de aderare cu țara noastră.

Referitor la subiectul central al reuniunii, șeful diplomației române a prezentat eforturile României de redresare în contextul crizei provocate de pandemie, cu accent pe relevanța programelor naționale în context internațional, în spiritul cooperării multilaterale. Demnitarul român a trecut în revistă măsurile adoptate de Guvernul României pentru relansarea economică pe principii sustenabile, în cadrul noului program guvernamental în domeniu. A reliefat convergența dintre politicile de redresare economică naționale și cele europene și internaționale, cum este programul Next Generation EU, sau inițiativele Team Europe și Coronavirus Global Response,  la care România participă.

Totodată, ministrul a evidențiat intensificarea participării active a României în formatele regionale și în domeniul asistenței pentru dezvoltare (ODA), ca premisă pentru o revenire economică sustenabilă.  În context, a menționat că România și-a reconfigurat programele naționale ODA în concordanță cu țintele asumate în diverse formate multilaterale (UE, ONU), atât sub aspectul contribuției financiare, cât și sub aspect tematic, adaptând proiectele la necesitățile crizei actuale. Astfel, România și-a mărit bugetul de asistență pentru dezvoltare cu 150% în acest an și a redirecționat peste 75% din bugetul 2020 pentru cooperarea internațională pentru dezvoltare către acțiuni ca răspuns la pandemia de COVID-19, în special în sectoarele sănătății și socio-economice, în state din Vecinătatea Estică, Balcanii de Vest și Africa.

De asemenea, a evidențiat că România a fost prima țară din Europa care a acceptat invitația OCDE de a participa la implementarea unui proiect-pilot în cadrul platformei „Hub global pentru guvernare pentru obiectivele de dezvoltare durabilă/ Global Hub on Governance for the Sustainable Development Goals „.

În încheiere, șeful diplomației române a subliniat că România este un partener pe care Organizația se poate baza, toate proiectele dezvoltate de țara noastră fiind în concordanță cu conceptul OCDE de „a reconstrui mai bine”.

Participarea ministrului afacerilor externe la Ministeriala OCDE din acest an a avut loc în contextul obiectivului strategic al României de aderare la OCDE, angajamentul politic ferm în favoarea candidaturii fiind reiterat și de prim-ministrul Ludovic Orban în discursul susținut la 27 octombrie 2020 în fața Consiliului OCDE, cu prilejul vizitei desfășurate de premierul român la Paris.

Înfiinţată în 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reuneşte 37 dintre cele mai relevante economii ale lumii, cu scopul de a elabora şi promova cele mai bune practici şi politici în vederea dezvoltării sustenabile a statelor membre şi partenere, precum şi a economiei globale în ansamblu. Prin intermediul standardelor înalte pe care le promovează, OCDE este în prezent o organizaţie de prestigiu pe scena internaţională, studiile şi recomandările OCDE constituind repere de necontestat în materie.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă. Eforturile României de a îndeplini criteriile tehnice necesare aderării și de a participa la activitatea structurilor OCDE sunt larg recunoscute, România fiind considerată unul dintre cei mai buni candidați, cu șanse reale de a primi invitația de aderare, atunci când vor exista condițiile pentru o decizie a Consiliului OCDE în favoarea extinderii.

Statutul de membru al OCDE va oferi României, atât acces la cel mai avansat nivel de expertiză şi bune practici, cât şi oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la elaborarea standardelor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice.

Reuniunea Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) la nivel ministerial este principalul for de decizie al organizației, reuniunea din acest an având o relevanță aparte, în condițiile în care în 2021 va fi ales un nou Secretar-General al OCDE și va intra în vigoare o nouă strategie privind viitorul organizației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.