Acasă Externe GRECO: Franța se poate descurca mai bine în materie de prevenire a...

GRECO: Franța se poate descurca mai bine în materie de prevenire a corupției în rândul parlamentarilor și magistraților

DISTRIBUIȚI
sursa foto: www.coe.int

156597 – 01102020 – Într-un raport referitor la Franța publicat astăzi, Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) constată că s-au făcut unele progrese în ceea ce privește membrii parlamentului, precum supravegherea cheltuielilor operaționale ale senatorilor, sistemul de gestionare a conflictelor de interese și reglementărilor privind declararea și publicarea online a cadourilor și invitațiilor primirea de membrii Adunării Naționale. GRECO solicită autorităților franceze să continue progresele în acest domeniu, în special în ceea ce privește supravegherea cheltuielilor operaționale ale membrilor Adunării Naționale și publicarea online a declarațiilor de avere ale parlamentarilor.

Comisia consideră totuși că nu s-au menținut progresele înregistrate în rapoartele sale anterioare cu privire la sistemul judiciar. Mai multe recomandări referitoare la Comisia pentru Serviciul Judiciar (Consiliul Superior al Magistraturii – CSM) încă nu au fost puse în aplicare sau au fost doar parțial aplicate la mai mult de șase ani de la adoptarea primului raport pe această temă, în 2013.

Aceste recomandări vizează concentrarea puterii disciplinare cu privire la judecători în mâinile CSM și alinierea metodei de numire și a procedurii disciplinare în ceea ce privește procurorii cu cele ale judecătorilor.

În concluzie, procedura de neconformitate se încheie și, prin urmare, GRECO își va continua procedura de monitorizare regulată cu privire la Franța, care trebuie să prezinte până în septembrie 2021 un raport privind progresele realizate în punerea în aplicare a celor șase (din unsprezece) recomandări încă în așteptare.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care își propune să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a combate corupția, asigurându-le conformitatea cu standardele anticorupție.

Ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție și le încurajează să efectueze reformele legislative, instituționale și practice necesare. În prezent, reunește cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan și Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.