Acasă Politic Problematica etnicilor germani din România, discutată pentru prima dată în format videoconferință

Problematica etnicilor germani din România, discutată pentru prima dată în format videoconferință

DISTRIBUIȚI

 156734  – 13102020 –  La 12 octombrie 2020, s-a desfășurat cea de-a XXIII-a sesiune a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, organizată pentru prima dată în format videoconferință, având în vedere contextul epidemiologic generat de pandemia de COVID-19. Lucrările Comisiei au fost conduse de cei doi co-preşedinţi, Iulia Matei, secretar de Stat pentru afaceri europene, și Bernd Fabritius, Însărcinat al Guvernului Federal german pentru imigranți și minorități naționale în cadrul Ministerului Federal de Interne.

Conform practicii, în cadrul reuniunii, a fost transmis un mesaj din partea președintelui României, Klaus Iohannis. La lucrările Comisei au participat reprezentanți ai conducerii Forumului Democrat al Germanilor din România, ai asociațiilor sașilor transilvăneni și șvabilor bănățeni din Germania, ai ministerelor de linie din România și Germania cu atribuții în domeniu, precum și ai prefecturilor din județele cu o minoritate germană semnificativă. Ambasadorii ambelor state, Emil Hurezeanu, respectiv Cord Meier-Klodt, au fost deopotrivă prezenți la reuniunea din acest an a Comisiei.

În cadrul lucrărilor s-a discutat stadiul îndeplinirii proiectelor prevăzute în Protocolul încheiat cu ocazia sesiunii precedente a Comisiei mixte (Sibiu, 13 iunie 2019) și a fost convenită inițierea unor noi proiecte vizând prezervarea și consolidarea identității culturale a persoanelor aparținând minorității germane din România, în special în domeniile: educație în limba germană, promovare culturală a minorității germane, prezervarea și restaurarea patrimoniului cultural și istoric, în special a bisericilor fortificate și asistența socială acordată prin intermediul centrelor de servicii sociale ale minorității germane.

În intervenția sa, secretarul de Stat pentru afaceri europene Iulia Matei a evidențiat prioritatea acordată de România aprofundării dialogului și cooperării româno-germane, în contextul caracterului privilegiat, cu valențe strategice, al relației bilaterale dintre cele două state. Demnitarul român a salutat faptul că sesiunea din acest an a Comisiei se desfășoară sub semnul aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-germane și, în același timp, în contextul deținerii de către Germania a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Iulia Matei a evidențiat faptul că un rol important în dezvoltarea acestor relații privilegiate revine minorității germane din România, precum și etnicilor germani și comunității românești stabilite în Germania. „Ne bucurăm de colaborarea strânsă pe care o avem în cadrul acestor reuniuni anuale ale Comisiei guvernamentale româno-germane pentru etnicii germani din România. Dorim – şi acționăm în acest sens – ca minoritatea germană să-și păstreze și să-și afirme identitatea şi să aibă, în continuare, un rol important în societatea românească”, a declarat secretarul de stat român.

Partea germană a mulțumit României în special pentru asigurarea exemplară a drepturilor persoanelor aparținând minorității germane din România, ambele părți împărtășind opinia că rezultatele colaborării româno-germane în cadrul Comisiei guvernamentale româno-germane constituie un model de bune practici la nivel european.

Părțile au adoptat Protocolul celei de-a XXIII-a sesiuni a Comisiei, în care sunt stabilite principalele obiective de cooperare ale celor două guverne în acest domeniu și cadrul pentru dezvoltarea subsecventă a proiectelor destinate etnicilor germani din România.

Partea germană a acceptat invitația părții române ca sesiunea din anul 2021 a Comisiei guvernamentale româno-germane să se desfășoare la Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.