Acasă Economie România va avea un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului

România va avea un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului

DISTRIBUIȚI

156746  – 14102020 – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a semnat contractul de finanțare al proiectului „Îmbunătățirea Sistemului de Evaluare și Monitorizare a Calității Aerului la nivel național”.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei conferințe de presă, la care a participat și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. În cadrul proiectului european va fi dezvoltat, în premieră pentru România, un sistem național de prognoză a calității aerului.

Contractul de finanțare are o valoare de peste 81 de milioane de lei. Din aceștia, aproximativ 74 de milioane vor fi fonduri europene nerambursabile.

Alexe: ”red că aerul va fi una din cele mai mari provocări ale autorităților locale și centrale din următorii 10 ani. Măbucur că România va avea un sistem de prognoză a calității aerului care va putea fi accesat de oricine de pe mobil și chiar inserat în programele TV, după meteo. Aceasta va fi singura prognoză oficială din România pentru că datele din sistem sunt bazate pe sisteme de măsurare a calității aerului acreditate la nivel european. Cu o asemenea prognoză, oamenii își vor putea face mai bine planurile de ieșire în aer liber, iar autoritățile vor putea impune măsuri pe termen scurt acolo unde se poate interveni imediat. Acest sistem ne va ajuta nu doar pentru informarea publicului, dar și pentru ca autoritățile locale să fie pe fază de câte ori poluanții pot pune în pericol populația”.

Prognoza națională privind calitatea aerului pentru fiecare oraș în parte va rezulta din suprapunerea bazei naționale de emisii (care este finanțată prin proiect) cu datele la zi privind evoluția  vremii și a curenților de aer. Până în 2023, sistemul de prognoză va fi calibrat în trei orașe pilot: Ploiești, Brașov și Iași. După finalizarea proiectului, sistemul va fi aplicabil la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.