Acasă Externe Agenda Europeana Viitoarea strategie UE pentru păduri: gestionarea de înaltă calitate a pădurilor și...

Viitoarea strategie UE pentru păduri: gestionarea de înaltă calitate a pădurilor și a zonelor împădurite în UE

DISTRIBUIȚI

 156697 – 09102020 – UE ar trebui să promoveze modele de gestionare a pădurilor care urmăresc să asigure sustenabilitatea acestora din punct de vedere economic, social și al mediului.

Strategia UE pentru păduri post-2020, programată pentru publicare de Comisia Europeană la începutul anului 2021, trebuie să fie independentă și de sine stătătoare, aliniată în mod corespunzător cu Pactul verde european și să asigure faptul că pădurile pot juca în continuare un rol multifuncțional, afirmă eurodeputații într-o rezoluție fără caracter legislativ, adoptată cu 462 voturi pentru, 176 împotrivă și 59 abțineri.

Sectorul forestier: menținerea viabilității economice și a siguranței ecologice

Gestionarea durabilă a pădurilor ar trebui să facă pădurile mai adaptabile la condițiile climatice în schimbare și să promoveze sustenabilitatea lor din punct de vedere al mediului, dar și din punct de vedere social și economic, afirmă eurodeputații. Proprietarii pădurilor care aplică principiile de gestionare durabilă a pădurilor ar trebui să beneficieze de un sprijin financiar mai bun, inclusiv de un ajutor nou specific pentru zonele „Natura 2000”, și să primească o compensație echitabilă pentru pierderile economice cauzate de punerea în aplicare a unor măsuri de protecție.

Dezastre: pădurile din UE trebuie să fie mai reziliente

Noua strategie, conform eurodeputaților, ar trebui să contribuie la consolidarea rezilienței europene la dezastre și a instrumentelor de avertizare timpurie pentru a crește gradul de prevenire și de pregătire, de exemplu în ceea ce privește incendiile, inundațiile sau infestările cu dăunători. Aceștia solicită ca impactul schimbărilor climatice asupra incendiilor forestiere să fie atenuat în mod eficient și insistă asupra finanțării adecvate a cercetării și inovării pentru ca pădurile să fie mai rezistente în fața schimbărilor climatice. Proprietarii de păduri ar trebui să primească mai mult sprijin pentru aplicarea de măsuri preventive, pentru a se ocupa de situații de criză și pentru a reface zonele forestiere afectate, de exemplu prin intermediul unui nou mecanism de urgență la nivel european.

Folosirea lemnului în construcții și combaterea exploatării forestiere ilegale

Eurodeputații insistă, de asemenea, ca lemnul să fie promovat pe scară mai largă ca material de construcție durabil și regenerabil, solicită ca lupta împotriva exploatării forestiere ilegale să fie intensificată, cer ca produsele importate să fie mai ușor de urmărit și insistă ca UE să depună mai multe eforturi pentru a promova exploatarea forestieră durabilă la nivel mondial.

Pădurile și alte zone împădurite acoperă în prezent aproximativ 43% din suprafața UE, ajungând la cel puțin 182 milioane de hectare și reprezentând 5% din totalul pădurilor din lume. În Europa, 23% din totalul pădurilor sunt zone „Natura 2000”. Pădurile absorb peste 10% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE.

Aproximativ 60% din pădurile din UE se află în proprietate privată, iar o mare parte sunt exploatații forestiere de dimensiuni mici (mai puțin de trei hectare). Peste 60% din pădurile productive din UE sunt certificate conform standardelor voluntare de gestionare durabilă a pădurilor. Sectorul forestier asigură locuri de muncă pentru cel puțin 500 000 de persoane în mod direct și 2,6 milioane de persoane în mod indirect în UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.