Acasă Politic Amendă pe sărăcie: care este soluția pentru persoanele fără adăpost?

Amendă pe sărăcie: care este soluția pentru persoanele fără adăpost?

DISTRIBUIȚI

157083 – 10112020 – Mai multe organizații neguvernamentale solicită primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, să ia măsuri urgente cu privire la persoanele fără adăpost în contextul noilor măsuri impuse de Guvern pentru limitarea efectelor pandemiei și să comunice public care este strategia Primăriei Municipiului București în această privință.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 856/2020 pentru prelungirea stării de alertă (cu modificările ulterioare), Anexa 3, Art. 2, pct 11: ”în toate localitățile din România, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00”. ”În aceste condiții, persoanele fără adăpost sunt expuse riscului de a fi amendate, în mod paradoxal, pentru chiar faptul de a fi persoane sărace, fără posibilitatea de a achita prețul unei chirii și pentru că autoritatea publică, de-a lungul anilor, nu a dezvoltat stocul de locuințe sociale. Persoanele sărace vor fi amendate pentru că, pentru ei, acasă, din nefericire, în 2020, este strada. Aceste amenzi, dacă vor fi aplicate, vor duce la acutizarea vulnerabilității persoanelor fără adăpost, majoritatea beneficiilor sociale fiind condiționate de plata amenzilor. Dincolo de ceea ce noi catalogăm ca fiind o formă de injustiție (expunerea persoanelor fără adăpost la amenzi strict în virtutea unei vulnerabilități pe care nu o pot depăși fără sprijin instituțional), persoanele fără adăpost deja au o sănătate fragilă, majoritatea acestora neavând acces la servicii medicale decât sporadic. Expunerea lor la virusul SARS-COV-2, prin lipsa unui adăpost, lipsa de condiții minime pentru asigurarea igienei personale (în particular, absența accesului la apa curentă), imposibilitatea de a-și procura suficiente măști de protecție cât să le asigure minima protecție în strada sunt condiții care le pun viața în pericol în contextul pandemiei. În acest sens, considerăm că este vital ca Primăria Municipiului București să ofere servicii de cazare și medico-sociale adaptate contextului epidemiologic (fără a se limita, deci, la un adăpost de noapte). Facem acest apel și în condițiile în care adăposturile de noapte nu sunt soluții viabile în contextul pandemiei, deoarece în cadrul acestor instituții nu se pot asigura normele de distanțare socială necesare”, se arată într-un comunicat de presă.

La finalul lunii octombrie, o parte dintre cei care solicită acest demers au cerut primarului general al Capitalei o audiență în care să fie discutate soluțiile pe termen scurt (urgențe) și pe termen mediu pentru cei mai vulnerabili oameni din București. ”Având în vedere afirmațiile repetate ale primarului general cu privire la faptul că în această perioadă prioritatea este gestionarea optimă a tuturor serviciilor publice pentru reducerea efectelor pandemiei în Municipiul București, considerăm că persoanele fără adăpost (dintre care numeroase familii cu copii) trebuie să fie pe lista priorităților administrației publice. Intervenția Primăriei, în cazul acestor oameni, uneori, face diferența dintre viață și moarte. Astfel că vă solicităm să luați măsuri urgente pentru protecția persoanelor fără adăpost, atât în fața pericolului de infectare cu virusul SARS-COV-2, cât și pentru a le proteja de posibilele amenzi pe care le pot lua în această perioadă”, se mai arată în comunicat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.