Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele membre...

Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

157219 – 19112020 –Ministrul Bogdan Aurescu va participa joi, 19 noiembrie 2020, la reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, care se va desfășura în format video-conferință.

În cadrul reuniunii, la afaceri curente, miniștrii europeni și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell vor avea un schimb de opinii pe teme de actualitate: rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, situația din Belarus, Nagorno-Karabah, rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova (punct introdus la inițiativa României) și al alegerilor locale din Bosnia-Herțegovina, situația din Afganistan, Etiopia, evoluțiile recente din Mediterana de Est și din Libia.

Pe agenda de discuții a reuniunii figurează o dezbatere privind multilateralismul, precum și o discuție, în format video-conferință, cu ministrul afacerilor externe palestinian, Riad al Malki.

La punctul dedicat afacerilor curente, ministrul Bogdan Aurescu va exprima susținerea pentru consolidarea parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, subliniind că numai prin întărirea relației transatlantice pot fi gestionate eficient  provocările globale actuale și viitoare. Va reaminti poziția constantă a României privind importanța consolidării relației transatlantice, având în vedere că UE și SUA fac parte din aceeași comunitate de valori și securitate.

Ministrul român va prezenta omologilor din statele membre o evaluare de etapă a rezultatelor alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, cu accent pe semnificația victoriei candidatului pro-european Maia Sandu și implicațiile pe care acest rezultat le va avea asupra consolidării relației dintre UE și Republica Moldova. În plus, ministrul Bogdan Aurescu vă accentua importanța continuării și intensificării sprijinului UE pentru viitorul european și democratic pentru care au votat cetățenii din Republica Moldova.

Referitor la situația din Belarus, oficialul român va arăta că se impune intensificarea măsurilor UE la adresa regimului de la Minsk, având în vedere că situația internă continuă să se înrăutățească. Astfel, va saluta intrarea rapidă în vigoare a celui de-al doilea pachet de măsuri restrictive la adresa autorităților belaruse și va exprima susținerea pentru demararea procedurilor în vederea adoptării unui al treilea pachet de măsuri.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu se va referi la evoluțiile recente din Nagorno-Karabah și va menționa necesitatea ca părțile să continue respectarea încetării focului, cu medierea co-președinților Grupului de la Minsk al OSCE. Va reitera, în context, propunerea României, avansată de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea CAE precedentă, de a avea o discuție aprofundată la o reuniune viitoare a miniștrilor de externe europeni pe tema rolului UE în soluționarea tuturor conflictelor înghețate din vecinătatea estică.

În cadrul dezbaterii privind susținerea multilateralismului, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția faptul că un multilateralism eficient se bazează pe respectarea dreptului internațional și a valorilor democratice, precum și pe importanța cooperării cu statele cu aceleași viziuni la nivel internațional și pe consolidarea relației transatlantice.

Miniștrii europeni vor avea un schimb de opinii cu ministrul Afacerilor Externe palestinian, Riad al Malki. Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia necesitatea consolidării relației bilaterale dintre UE și Palestina pentru a contribui la construcția instituțională și dezvoltarea Palestinei. Va sublinia necesitatea ca UE să acționeze ca mediator onest între Israel și Palestina, în cooperare strânsă cu SUA și actorii regionali relevanți, cu obiectivul principal de a debloca Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, prin reluarea negocierilor directe între părți, pe care România o susține. Totodată, va reitera susținerea României pentru soluționarea justă și de durată a Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, bazată pe soluția celor două state – aceasta fiind singura soluție care răspunde nevoilor ambelor părți, ca state care să coexiste în pace și securitate, poziție reiterată și cu prilejul recentei vizite a Prim-ministrului României în Israel și în Palestina, de la începutul lunii noiembrie, precum și în cadrul vizitei la nivel de ministru de externe în cele două state la începutul lunii septembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.