Acasă Externe Despre interesul României pentru consolidarea rolului Regatului Țărilor de Jos în cadrul...

Despre interesul României pentru consolidarea rolului Regatului Țărilor de Jos în cadrul prezenţei militare a NATO în sudul Flancului Estic

DISTRIBUIȚI

 157074 – 10112020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a efectuat luni, 9 noiembrie 2020, o vizită oficială la Haga, în Regatul Țărilor de Jos, la invitația omologului olandez Stef Blok, cu care a avut consultări politice.

Vizita, planificată inițial pentru luna martie 2020 și amânată în contextul pandemiei, a avut loc într-un context simbolic – aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale dintre cele două state.

În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat interesul României pentru aprofundarea relației bilaterale, prin consolidarea dialogului politic și coordonarea intensificată la nivelul celor două Ministere de Externe. Astfel, cei doi miniștri au agreat elaborarea unui inventar cuprinzător de teme de interes comun, care să permită o acțiune mai vizibilă și structurată a ambelor țări pe acele domenii considerate, de comun acord, ca fiind reprezentative, atât pentru explorarea potențialului relației bilaterale, cât și pentru coordonarea pozițiilor la nivel UE și în plan multilateral.

În contextul pandemiei de coronavirus care afectează ambele țări, șeful diplomației române a evidențiat că solidaritatea și asistența reciprocă sunt vitale pentru gestionarea crizei și a adresat mulțumiri pentru buna cooperare bilaterală în acest domeniu, cu accent pe repatrierea de cetățeni români și olandezi cu sprijinul celeilalte părți. Totodată, a făcut referire și la importanța coordonării acțiunilor statelor membre la nivelul UE. La rândul său, ministrul Blok a mulțumit pentru repatrierea, cu sprijinul României, a peste 160 de cetățeni olandezi.

Ministrul Bogdan Aurescu a remarcat că restricțiile impuse ca urmare a crizei provocate de noul coronavirus nu au afectat semnificativ nivelul ridicat al schimburilor comerciale și a salutat faptul că Regatul Țărilor de Jos se menține pe locul întâi în clasamentul investitorilor străini în țara noastră.

De asemenea, a semnalat interesul special pentru extinderea cooperării bilaterale economice.

Șeful diplomației române a evidențiat rolul de liant între cele două țări reprezentat de comunitatea românească din Regatul Țărilor de Jos, care este bine integrată și aduce o contribuție pozitivă la dezvoltarea societății și economiei din țara gazdă. De asemenea, a adresat solicitarea de sprijin din partea României pentru organizarea pe teritoriul Olandei a votului la secție pe 5 și 6 decembrie, față de care partea olandeză a exprimat întreaga disponibilitate.

În privința temelor prioritare la nivel european, cei doi miniștri au discutat provocările generate de pandemia de COVID-19 și importanța instrumentelor dedicate relansării economice, pentru a putea demara cât mai rapid programele de investiții și reforme necesare pentru relansarea economiilor statelor membre și continuarea procesului de convergență.

În contextul discuţiilor privind necesitatea asigurării funcționalității depline a spațiului Schengen și legătura intrinsecă între acesta și piața unică, șeful diplomației române a pledat pentru luarea unei decizii favorabile aderării României la spațiul Schengen în cel mai scurt timp.

În ceea ce privește agenda regională, a avut loc un schimb de vederi asupra celor mai recente evoluții din Republica Moldova, cu accent pe necesitatea derulării corecte a alegerilor prezidențiale. Ministrul Aurescu a exprimat interesul aparte al României pentru menținerea traiectoriei europene a acestui stat, singura opțiune în măsură să asigure dezvoltarea sa economică și socială, în beneficiul direct al cetățenilor.

Șeful diplomației române a transmis îngrijorarea față de înrăutățirea situației din Belarus și a susținut o mai mare implicare a Uniunii Europene în procesul de tranziție a acestui stat către modernizare și democrație. Au fost totodată abordate și alte conflicte prelungite din regiune, inclusiv cel activ din Nagorno-Karabakh.

Din schimbul de vederi, a reieșit importanța cultivării unei relații transatlantice solide, mai ales în contextul rezultatelor alegerilor prezidențiale din SUA. Cei doi miniștri au analizat implicațiile acestor alegeri și au subliniat necesitatea găsirii unor proiecte transatlantice comune.

Cei doi miniștri au subliniat, de asemenea, importanța aprofundării dialogului bilateral pe teme de securitate, în context NATO şi UE. Șeful diplomației române a reiterat interesul României pentru consolidarea rolului Regatului Țărilor de Jos în cadrul prezenţei militare a NATO în sudul Flancului Estic, precum şi în cadrul demersurilor aliate la Marea Neagră.

Cei doi miniștri au vizitat, cu această ocazie, expoziția realizată de Arhivele Diplomatice Române în colaborare cu Arhivele Naționale ale Țărilor de Jos, dedicată momentului aniversar, și au făcut un schimb de documente diplomatice istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.