Acasă Politic Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: ”Ajutorul medical european este la dispoziția noastră, trebuie doar...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: ”Ajutorul medical european este la dispoziția noastră, trebuie doar să-l cerem”

DISTRIBUIȚI

 157235 – 20112020 – Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță, membru al Comisiei de Mediu și Sănătate publică a Parlamentului European, atrage atenția asupra stocurilor europene de medicamente și echipamente medicale care sunt la dispoziția României, ca și asupra altor tipuri de sprijin de care putem beneficia ca stat membru al Uniunii Europene.

”Urmăresc de mai multe zile, cu inima strânsă, articolele de presă despre lipsurile din spitalele românești: medicamente, ventilatoare, oxigen, medici, în timp ce zi de zi mor tot mai mulți oameni din cauza coronavirusului, și mă simt dator să trag un semnal de alarmă. Comisia Europeană are stocuri de medicamente și echipamente medicale, cumpărate inclusiv cu bani din contribuția României, care ne sunt la  dispoziție dacă solicităm. Mai mult, o parte dintre acestea sunt găzduite de depozite din România. Nu este logic ca, în mijlocul unei crize medicale și economice de proporții, autoritățile române să cumpere de pe piață ventilatoare, de exemplu, când le putem primi gratis din rezerva RescEU. Putem beneficia de ajutor de multe feluri din partea Uniunii Europene și aș vrea să fie foarte clar că asta nu înseamnă că nu ne descurcăm singuri. Nimeni nu se descurcă singur acum. Belgia, o țară cu un sistem medical de top mondial transferă pacienți COVID în Germania. Spun asta ca să înțelegem că este dreptul nostru de stat membru de a beneficia de ajutorul altor state. Este perfect normal să colaborăm pentru a trimite pacienți în alte state când capacitățile naționale sunt depășite, că putem beneficia de decontări de cheltuieli legate de criza COVID-19 și putem primi echipamente și medicamente din rezerva RescEu”.

Principalele instrumente europene prin care România poate beneficia de ajutor european pentru a depăși criza medicală provocată de pandemie sunt:

Mecanismul European de Protecție Civilă (UCPM) este centrul european de coordonare a răspunsului la situații de urgență. Acest mecanism poate fi declanșat de către statele membre pentru a obține echipament medical, personal medical, transfer de pacienți sau finanțare toate acestea, în situații de urgență.

Echipament medical și medicamente se pot solicita din Rezervele RescEU, apelând la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență (ERCC). Instituțiile care pot face solicitarea sunt Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență .

Stocurile din rezerve sunt disponibile pentru statele membre, sunt reînnoite constant și conțin: echipament medical de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoare; echipament de protecție individuală, cum ar fi măști, mănuși, costume protectoare;  produse terapeutice, ca Remdesivir; consumabile de laborator. Costurile pentru acestea sunt acoperite 100% de UE – atât produsele, cât și transportul.

O altă modalitate de a obține echipamente sau medicamente este activarea de urgență a Sistemul de Avertizare și Răspuns Rapid European (EWRS) de către instituția națională responsabilă cu situațiile de urgență, unde se completează nevoile pentru a solicita sprijin pentru împrumutarea/ închirierea sau achiziția în comun de echipamente medicale (stație de oxigen, ventilatoare, aparatură ATI, cort medical) folosind mecanismul de Casă de Compensație (Clearing House) pus la dispoziție de către Comisia Europeană.

Până în prezent, în contextul pandemiei, prin acest sistem au fost lansate patru acorduri-cadru de achiziție comune, cu un plafon bugetar total de 3,5 miliarde EUR, avantajul achiziției comune fiind prețurile mult mai bune obținute decât în cazul achizițiilor individuale. Acestea vizează : echipament individual de protecție (costume, mănuși, ochelari de protecție, viziere și măști); ventilatoare; echipamente de laborator (kituri testare, reactivi, tampoane prelevare și consumabile de laborator); Remdesivir.

Personal Medical

Pentru a beneficia de suport de personal medical din partea altor state membre mai puțin afectate, este necesară o cerere de activare a Mecanismului European de Protecție Civilă (UCPM) și o notificare ERCC.

Statele membre sau ONG-urile specializate pot trimite echipe calificate corespunzător de personal medical peste granițe, ca răspuns la cererile de asistență. Capacitatea existentă în Europa este limitată în prezent, deoarece personalul poate fi, în majoritatea cazurilor, deja ocupat în totalitate în țara de origine. Cu toate acestea, echipele medicale europene ar putea fi extinse prin activarea sprijinului financiar suplimentar al UE.

Autoritățile statelor membre (autoritățile naționale, regionale și locale și alte organisme publice sau organisme de drept privat cu o misiune de serviciu public) pot contacta ECHO-ESI@ec.europa.eu pentru detalii suplimentare cu privire la modalitatea de aplicare.

Transfer de pacienți

Comisia Europeană pune la dispoziție 220 de milioane de euro pentru finanţarea transferurilor de pacienţi bolnavi de COVID-19 dintr-o ţară în alta, în situația în care aceștia nu mai pot fi primiți în nicio unitate de tratament din țara lor, din cauza supraaglomerării spitalelor. Autoritățile statelor membre (autoritățile naționale, regionale și locale și alte organisme publice sau organisme de drept privat cu o misiune de serviciu public) pot contacta ECHO-ESI@ec.europa.eu pentru detalii suplimentare cu privire la modalitatea de aplicare.

Schimb de informații și cunoștințe COVID19 CMSS (Sistemul de asistență pentru managementul clinic), pentru distribuirea cunoștințelor și expertizei clinice în UE.

Autoritățile competente ale statelor membre și profesioniștii din domeniul sănătății sunt încurajați să utilizeze COVID19 CMSS (Sistemul de asistență pentru managementul clinic) pentru a asigura un schimb rapid de cunoștințe și experiență între medici din întreaga UE și SEE cu privire la modul de gestionare a pacienților cu COVID-19 sever. Orice clinician care lucrează într-un spital care tratează complexul COVID-19 poate avea acces la sistemul de conferințe web și poate fi sprijinit de un birou de asistență dedicat prin trimiterea unui e-mail la SANTE-COVID-CLINICIANS-NETWORK@ec.europa.eu

Instrumentul de sprijin de urgență ESI (Emergency Support Instrument)

Finanțarea pachetului de mobilitate ESI este disponibilă pentru oricare dintre cele 27 de autorități ale statelor membre ale UE (autoritățile naționale, regionale și locale și alte organisme publice sau organisme de drept privat cu o misiune de serviciu public). Comisia poate finanța până la 100% din costurile eligibile ale operațiunii de transport, în funcție de fondurile disponibile. Pentru a fi eligibile pentru sprijin, operațiunile trebuie: să fie direct legate de răspunsul la situația de urgență COVID-19; să fie de folos public și să se încadreze în planul național de răspuns; să fie transfrontaliere; să fie consecvente cu un management financiar solid să nu fi primit alte fonduri UE legate de transport.

Cheltuielile eligibile pot include toate costurile de funcționare a unei echipe în timpul unei operațiuni care sunt necesare pentru a o face eficientă din punct de vedere operațional. Astfel de costuri pot include costuri legate de personal, transport, logistică, consumabile și provizii, costuri de întreținere.

Primul pas atunci când e solicitat sprijin pentru pachetul de mobilitate ESI este ca autoritatea competentă a statului membru care are nevoie de asistență să notifice statelor membre și Comisiei Europene necesitatea acestora, prin intermediul sistemului de avertizare și răspuns rapid (EWRS), la care autoritățile naționale de sănătate au acces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.