Acasă Cultura/Media Franța a devenit  a șaptea țară din Europa în care va fi...

Franța a devenit  a șaptea țară din Europa în care va fi predat cursul de Limbă, cultură și civilizație românească

DISTRIBUIȚI

157300 – 25112020 – Anul acesta, Franța a devenit  a șaptea țară din Europa în care va fi predat cursul opțional de Limbă, cultură și civilizație românească. Proiectul aparține Institutului Limbii Române și este susţinut de Ministerul Educaţiei de la Bucureşti.

În afara acestor cursuri, în ultimii ani au apărut în comunitatea românilor din Franța și așa-numitele școli românești, susținute de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Aproape de România este un proiect care vorbește despre  integrarea elevilor de origine română în țările de adopție, odată cu păstrarea valorilor fundamentale ale identității naționale: imbă și cultură.

În ultimii ani, comunitatea românilor din Franța a devenit tot mai numeroasă, iar nevoia unor cursuri de limba română este în creștere. Copiii și tinerii români ajunși în Franța la vârste mici, își doresc să nu uite limba părinților și a bunicilor. Astfel, au început să apară aşa-numitele şcoli româneşti, la originea lor fiind, în general, grupuri de părinţi din Paris, Bordeaux, Lyon sau Grenoble, dar şi din alte localităţi mai mici.

Iniţiativele sunt susținute din ce în ce mai mult   din ţară, prin Ministerul Educaţiei sau Departamentul Românilor de Pretutindeni, cu sprijunul Ambasadei şi Consulatelor Românei, precum şi al ICR.

La începutul actualului an şcolar, Franța a devenit a șaptea țară din Europa, după Italia, Spania sau Marea Britanie, unde s-a reuşit formarea de grupe de elevi din comunităţile româneşti, care să urmeze un curs opţional de Limbă, cultură și civilizaţie românească, proiect al Institutului Limbii Române, susţinut de Ministerul Educaţiei de la Bucureşti.

Chiar dacă la sfârşitul lunii octombrie, în Franţa a fost impusă o nouă perioadă de carantină la nivel naţional, din cauza pandemiei de coronavirus, şcolile au rămas deschise, iar copiii fac ore cu prezenţa în clasă, până la nivel de liceu, inclusiv. – sursa: Romania-actiualitati.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.