Acasă Anchete Justitie Implementarea în aplicația ECRIS a funcției de anonimizare a numelor victimelor infracțiunilor...

Implementarea în aplicația ECRIS a funcției de anonimizare a numelor victimelor infracțiunilor privind traficul de persoane și traficul de minori

DISTRIBUIȚI

157201 – 18112020 – Ministerul Justiției a dezvoltat o nouă funcție a aplicației ECRIS, care permite, la replicarea pe portalul http://portal.just.ro/, anonimizarea numelui unei singure părți din dosarele privind traficul de persoane (L.678/2001, art. 12 și art. 210 NCP) și traficul de minori (L.678/2001, art. 13 și 211 NCP), în speță numele victimelor infracțiunilor.

După anonimizare, numele victimelor vor fi înlocuite cu un text de protejare.

Funcția se poate utiliza atât pentru dosarele noi, cât și pentru dosarele deja înregistrate, care sunt publicate pe portalul instanțelor. Pentru dosarele care au fost bifate anterior în mod automat ca și confidențiale și nu s-au publicat pe portal, funcția de anonimizare a numelui uneia dintre părți se poate utiliza, dar în aceste dosare trebuie mai întâi să se de-bifeze bifa de dosar confidențial.

Această funcție, care se poate folosi și în alte dosare, indiferent de obiect, atunci când instanța consideră că se impune anonimizarea numelui uneia dintre părțile unui dosar, a fost deja inclusă în aplicația ECRIS și a fost transmisă instanțelor judecătorești spre aplicare în prima săptămână a lunii noiembrie.

Cu această ocazie, Ministerul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să întreprindă demersurile necesare pentru a emite o hotărâre a CSM prin care să se instituie în sarcina instanțelor obligația de a își organiza activitatea de înregistrare a dosarelor, într-un mod care să permită anonimizarea numelui victimelor de la momentul introducerii pentru prima dată a datelor despre dosar în sistemul informatic ECRIS și emiterea numărului de dosar, dar și actualizarea publicării dosarelor în care au fost anonimizate ambele părți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.