Acasă Externe  Întrevedere Bogdan Aurescu – Fernando Arias

 Întrevedere Bogdan Aurescu – Fernando Arias

DISTRIBUIȚI

 157064 – 09112020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni, 9 noiembrie 2020, o întrevedere cu Directorul General al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Fernando Arias, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Țărilor de Jos.

Discuția cu Directorul General Arias a marcat prima vizită a unui ministru român al afacerilor externe la sediul OIAC de la înființarea acestei organizații în anul 1997.

Șeful diplomației române a reconfirmat, cu acest prilej, sprijinul puternic al României pentru eforturile OIAC în vederea eliminării complete a armelor chimice la nivel global și pentru îndeplinirea misiunii sale de monitorizare.

Directorul General al OIAC a transmis aprecierea deosebită a organizației pentru cooperarea excelentă cu România, pentru susținerea concretă de care se bucură din partea țării noastre și pentru proiectele comune dezvoltate sau în curs de concretizare.

La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea României și încrederea deplină în profesionalismul, obiectivitatea și imparțialitatea Directorului General și ale Secretariatului Tehnic în îndeplinirea responsabilităților complexe legate de regimul de dezarmare chimică.

Ministrul Aurescu a reiterat condamnarea fermă de către România a utilizării armelor chimice și a reamintit poziția României în cazul Navalnîi, o încălcare flagrantă a dreptului internațional. A reamintit poziția României, exprimată anterior în mai multe rânduri, privind necesitatea ca Rusia să demareze o investigație transparentă și imparțială și să coopereze pe deplin cu OIAC, respectiv susținerea României pentru decizia luată de UE privind adoptarea de sancțiuni în acest caz.

Totodată, a transmis sprijinul pentru activitățile OIAC în contextul verificării distrugerii arsenalului chimic sirian și utilizării de arme chimice în timpul războiului din Siria, alături de susținerea activității Echipei de Investigare și Identificare a Secretariatului Tehnic al OIAC cu privire la atribuirea responsabilității pentru atacurile chimice din Siria.

De asemenea, ministrul Aurescu a arătat că orice presiuni sau încercări de subminare a credibilității OIAC sau a integrității sale, în oricare dintre dosarele pe care le gestionează, sunt inacceptabile.

În final, a adresat invitația Directorului General de a vizita România, invitație acceptată cu plăcere de către acesta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.