Acasă Anchete Jaf de 400 de milioane euro la Unifarm, corupție și servicii secrete

Jaf de 400 de milioane euro la Unifarm, corupție și servicii secrete

DISTRIBUIȚI

157181 – 16112020 – Jaf de 400 de milioane euro la Unifarm, corupție și servicii secrete. Încrengăturile rețelei ajung la vârful Ministerului Sănătății. Șeful Corpului de Control al MS, Constantin Dina, a angajat-o prin transfer de la Primăria Sector 5 pe Mihaela Vasile, concubina șefului Unifarm, dezvăluie Newsweek România.

Adrian Ionel, fostul director al Unifarm, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că a cerut o șpagă de 760.000 de euro.

Curtea de Conturi a concluzionat, la o primă vedere, că prin achizițiile făcute de la intermediari, compania Unifarm a fost păgubită cu 175.274.000 lei. Adică 31 milioane euro. Directorul Departamentului de Achiziții a fost Adrian Vasile, fratele Mihaelei Vasile și „cumnatul” directorului Adrian Ionel.

Mihaela Vasile a fost angajata companiei Craft Buildings Expert, companie care primea indirect fonduri de la Unifarm. Adică, practic, de la Adrian Ionel. În timpul anchetei DNA, Mihaela Vasile a renunțat la funcția de inspector în Corpul de Control al MS. Dar și-a deschis propriile firme care activează în domeniul farmaceutic: Sky Medcare și Sky Pharmacare.

Adrian Ionel îi plătea indirect salariul concubinei sale

Mihaela Vasile lucra în anul 2017 la firma Craft Buildings Expert, o companie patronată de Răzvan Iorga, prietenul din copilărie al lui Adrian Ionel, șeful companiei Unifarm. Pentru munca prestată, primea un salariu de 12.000 lei, conform declarației sale de avere. Recorder.ro a dezvăluit că Unifarm a acordat contracte către Bemial Com SRL, o firmă de apartament din cartierul Crângași, a cărei activitate se rezuma la câteva tranzacții: primea bani de la Unifarm și transfera mai departe sume aproximativ egale către firma Craft Buildings Expert. Pe scurt, Adrian Ionel îi dădea contracte indirect firmei patronate de prietenul său, care la rândul lui îi plătea salariul concubinei sale.

Dina a aprobat referatul de transfer

Constantin Dina a a ajuns la șefia Corpului de Control al Ministerului Sănătății pe filieră PSD, dar acum se află în grațiile ministrului Nelu Tătaru. Inițial, a fost detașat de la Direcția de Sănătate Publică la șefia Corpului de Control de ministrul Nicolae Bănicioiu, apoi ministrul Florian Bodog a renunțat la serviciile lui. A fost recuperat în 2018 de ministrul Sorina Pintea, care l-a transferat fără concurs direct pe funcția de director al Corpului de Control.

După ce a preluat conducerea Corpului de Control, spun surse din cadrul MS, lui Dina i s-ar fi cerut de către Adrian Ionel să o angajeze pe Mihaela Vasile în subordinea sa. Dar Dina nu putea să o facă direct de la o firmă privată, motiv pentru care trebuia să organizeze un concurs public pentru ocuparea funcției de inspector asistent. Dar s-a găsit o altă soluție pentru Mihaela Vasile.

În primă fază, femeia a fost angajată de la firma Craft Buildings la Primăria Sector 5, Direcția pentru Evidența Persoanelor, în 2018. Câteva luni mai târziu, la începutul lunii septembrie 2018, Constantin Dina a aprobat un referat al Direcției pe care o conduce prin care se cerea transferul exclusiv al Mihaelei Vasile de la Primăriei Sector 5 la Corpul de Control al MS.

”Referatul de transfer nu se putea face fără acordul domnului Contantin Dina. Oficial, el doar l-a aprobat”, spun surse din Ministerul Sănătății.

Astfel, concubina lui Adrian Ionel de la Unifarm, Mihaela Vasile, a fost transferată la Corpul de Control al MS, direct în subordinea lui Constantin Dina, cu un salariu lunar de 4.710 lei și 700 lei spor pentru condiții vătămătoare. În total, 5.410 lei.

Demisie după ancheta DNA

Pe 3 aprilie 2020, procurorii DNA au întocmit procesul verbal de sesizare din oficiu nr. 71/P/2020 prin care a început urmărirea penală împotriva lui Adrian Ionel, director companiei Unifarm la aceea vreme. Era acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro. ”Ionel Eugen Adrian a pretins câte 2,5 euro pentru fiecare combinezon, respectiv 750.000 euro şi 10.000 euro pentru măștile de protecție, bani pe care urma să îi primească după primirea mărfii și finalizarea contractului, în schimbul atribuirii contractului”, se arată în rechizitoriul DNA.

Dar Adrian Ionel aflase din timp de ancheta procurorilor DNA. Întâmplător sau nu, în urma scandalului de corupție, Mihaela Vasile și-a dat demisia din funcția de inspector din Corpul de Control al Ministerului Sănătății, în data de 31 mai 2020.

Și tot întâmplător, în timpul stării de urgență decretată pe perioada pandemiei de coronavirus, Constantin Dina făcea potecă la sediul Unifarm SA. Nu pentru vreun control. Ci în virtutea prieteniei care îl leagă de Adrian Ionel.

Newsweek România i-a trimis lui Constantin Dina mai multe întrebări legate de relația dânsului cu Adrian Ionel, dar și despre motivele pentru care a solicitat transferul Mihaelei Vasile în subordinea sa, la Direcția Control și Integritate. Dina nu a răspuns. Nici ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu a comentat.

Averea cuplului Adrian Ionel & Mihaela Vasile

Conform declarațiilor de avere depuse la Ministerul Sănătății, Mihaela Vasile a cumpărat un apartament prin credit în anul 2008. Valoarea creditului era de 90.000 euro. Nu avea mașini sau alte bunuri de declarat. La capitolul venituri, declarase în octombrie 2018 un salariu de 12.000 lei primit de la Craft Buildings. Un an mai târziu, în declarația de avere depusă în 2019, a menționat salariul de 15.821 lei primit de la Primăria Sector 5, plus 9.504 lei de la Ministerul Sănătății. În declarația de avere din 2020 a declarat salariul de 37.692 lei.

Concubinul ei, Adrian Ionel, deși duce o viață extravagantă, nu are decât două carduri la BCR cu un sold cu sold de 6.100 şi, respectiv, 39.931 de lei. El a mai declarat un salariu anual de 142.500 de lei ca director Unifarm şi 78.542 de lei ca membru în CA, adică 18.420 de lei pe lună.

Cuplul Adrian Ionel și Mihaela Vasile locuiește într-o vilă din Ciorogârla

Conform dezvăluirilor făcute de recorder.ro, cuplul Adrian Ionel și Mihaela Vasile locuiește într-o vilă din localitatea ilfoveană Ciorogârla trecută pe numele Floricăi Gheorghe, mama lui Adrian Ionel. Vila a fost construită de firma IMG Construcții Civile, fostă Avi Construct, o firmă care a încasat, în 2015 și 2016, 2,3 milioane lei. Firma îl avea ca asociat pe Răzvan Iorga, prieten din copilărie cu Adrian Ionel. Cei doi sunt născuți în același an și au locuit pe aceeași stradă din Târgoviște, în două blocuri lipite, iar acum sunt vecini și în Ciorogârla.

Radiată anul trecut, firma IMG Construcții Civile a făcut parte din holdingul AVI Group SRL, un conglomerat de firme care activa în imobiliare, contabilitate, marketing, consultanță de business și intermedieri. Fostul general SRI Ion Maranda a fost pentru o vreme directorul general al acestui holding.

Concubina și-a luat Mercedes Seria E

Tot recorder.ro mai menționează că anul acesta, în iulie, Mihaela Vasile și-a vândut apartamentul din zona Titan lui Alexandru Petrescu, unul dintre acționarii firmei Bemial, firmă care primea bani de la Unifarm și transfera mai departe sume aproximativ egale către firma Craft Buildings Expert.

După vânzarea apartamentului, partenera lui Adrian Ionel și-a cumpărat un Mercedes Seria E. Mama sa, o pensionară din cartierul Titan, de profesie casieră, deține în proprietate o mașină Audi pe care ar fi putut să i-o împrumute. Socrii neoficiali ai lui Adrian Ionel mai au în proprietate și un apartament de vacanță cu vedere la mare, aflat în Mamaia Nord și cumpărat în decembrie 2018. Valoare acestei proprietăți este de aproximativ 100.000 de euro.

Ce avere are ”cumnatul” lui Adrian Ionel

Adrian Vasile, fratele Mihaelei Vasile și ”cumnatul” lui Adrian Ionel, a fost șeful Serviciului Contractări și Achiziții al Unifarm în anul 2016. Conform declarației de avere din acel an, nu deținea oficial nici un bun. Nici o locuință, mașini sau alte bunuri. În schimb, avea datorii: 16.000 euro la Unicredit Bank, credit scadent în 2018, și 30.000 lei la BRD, scadent în 2020. Declarase un venit de 18.214 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.