Acasă Externe Liderii G20 s-au unit pentru a aborda provocările economice și pandemice globale...

Liderii G20 s-au unit pentru a aborda provocările economice și pandemice globale majore

DISTRIBUIȚI

 157261 – 23112020 – Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen au reprezentat UE la cel de-al 15-lea summit al liderilor G20 găzduit de Arabia Saudită în perioada 21-22 noiembrie 2020.

Liderii G20 s-au întâlnit în format virtual pentru a gasi calea de urmat cum să abordeze împreună pandemia COVID-19 în curs de desfășurare, să finanțeze dezvoltarea și desfășurarea unui vaccin, precum și să continue sprijinul acordat cetățenilor și întreprinderilor care se luptă pentru a face față consecințelor pandemiei.

Președintele Michel a spus: ”Un tratat internațional privind pandemiile ar putea ajuta la prevenirea pandemiilor viitoare și ne poate ajuta să răspundem mai rapid și într-o manieră mai coordonată. Ar trebui negociat cu toate națiunile, organizațiile și agențiile ONU, în special OMS. OMS trebuie să rămână piatra de temelie a coordonării globale împotriva urgențelor de sănătate. Un tratat privind pandemiile ar putea completa eforturile sale”.

Liderii G20 au discutat, de asemenea, despre cum să reconstruieasca mai bine și să pregăteasca calea către un viitor durabil și rezistent. Președintele von der Leyen a spus: ”Mă bucur că liderii G20 au fost de acord să facă vaccinurile Covid-19 disponibile și accesibile pentru toți. Dar este nevoie de mai multe finanțări. Acesta este motivul pentru care am chemat liderii G20 să se angajeze să finanțeze 4,5 miliarde de dolari SUA pentru ACT-Accelerator până la sfârșitul anului. Liderii G20 au convenit, de asemenea, să mențină măsurile economice până când redresarea este pe cale fermă. Ca lecție din criză, trebuie să intensificăm pregătirea globală. Vom discuta din nou despre acest lucru în mai 2021 la Summitul comun al sănătății G20 din Italia. Pentru a reconstrui o lume mai durabilă, incluzivă și mai rezistentă, trebuie să intensificăm și acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. UE conduce calea către neutralitatea climei până în 2050 și mulți parteneri G20 și-au asumat acum aceleași angajamente”.

De asemenea, au discutat o serie de alte probleme globale cruciale, cum ar fi redresarea economică, reforma OMC, impozitarea economiei digitale și modalitățile de sprijinire a țărilor cu venituri mici.

După summitul de două zile, liderii au adoptat Declarația G20 de la Riyadh pentru a aborda provocările globale comune.

În ceea ce privește schimbările climatice, Summitul a convenit asupra unui paragraf unificat în Declarația de la Riyadh G20, după trei Summit-uri G20 consecutive în care un astfel de consens nu a putut fi atins. Liderii UE au îndemnat toți membrii G20 să lucreze pentru punerea în aplicare deplină și eficientă a Acordului de la Paris. De asemenea, UE a promovat o redresare bazată pe o creștere ecologică, incluzivă, durabilă, rezistentă și digitală, în conformitate cu Agenda 2030 și cu obiectivele sale de dezvoltare durabilă.

În ceea ce privește reducerea datoriilor pentru cele mai fragile țări, liderii și-au reconfirmat sprijinul prin Inițiativa de suspendare a serviciului datoriei G20, care va oferi reducerea datoriilor și resurse gratuite pentru combaterea pandemiei. Aceștia s-au angajat să pună în aplicare Inițiativa de suspendare a serviciului datoriei (DSSI), inclusiv extinderea acesteia până în iunie 2021. Liderii UE au subliniat că ar putea fi necesari pași suplimentari, iar Summitul a aprobat un cadru multilateral comun pentru tratamente suplimentare ale datoriilor.

În ceea ce privește comerțul și impozitarea economiei digitale, liderii și-au reamintit sprijinul acordat procesului de reformă al OMC înainte de cea de-a 12-a Conferință ministerială a OMC și au recunoscut contribuția pe care a adus-o Inițiativa de la Riyadh pentru viitorul OMC. De asemenea, au convenit să depună eforturi pentru a găsi o soluție bazată pe consens pentru un sistem fiscal internațional corect, durabil și modern la mijlocul anului 2021, bazat pe activitatea în curs a OECD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.