Acasă Politic Ministrul Aurescu la Reuniunea Ministerială UE – Vecinătatea Sudică

Ministrul Aurescu la Reuniunea Ministerială UE – Vecinătatea Sudică

DISTRIBUIȚI

 157349 – 27112020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat ieri la reuniunea ministerială UE – Vecinătatea Sudică, desfășurată în format videoconferință, la invitația Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, și a ministrului spaniol de Externe, UE și cooperării, Arancha Gonzalez Laya.

Întâlnirea șefilor diplomațiilor europene cu omologii din statele din Vecinătatea Sudică a avut loc în contextul aniversării a 25 de ani de la lansarea Procesului Barcelona (Procesul Euro-Med), oferind oportunitatea dezbaterii modalităților de consolidare a parteneriatului Euro-Mediteraneean.

În intervenția sa, Bogdan Aurescu a subliniat că provocările majore din zona Euro-Mediteraneeană necesită un răspuns dinamic comun, ferm și coordonat. A arătat că România va continua să acționeze, alături de partenerii regionali și internaționali, în direcția asigurării securității și dezvoltării durabile în regiune și va rămâne angajată în promovarea unui dialog politic consistent, a cooperării multidimensionale și integrării în regiunea Euro-Mediteraneeană.

Șeful diplomației române a evidențiat puternica interdependență regională și internațională, relevată inclusiv de criza sanitară declanșată de pandemia de COVID-19, accentuând necesitatea de cooperare și coordonare pentru asigurarea unui răspuns coerent la provocările actuale.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat, totodată, că lecțiile învățate ca urmare a crizei pandemice trebuie extinse și la alte domenii care necesită acțiune colectivă, precum schimbările climatice și consecințele acestora, statele din regiune fiind afectate de fenomene precum creșterea nivelului mărilor și oceanelor și deșertificarea.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea întăririi dialogului politic între UE și statele din Vecinătatea Sudică, în vederea facilitării unui climat de stabilitate și a soluționării prin negociere a conflictelor din regiune.  A încurajat, astfel, în baza unei voințe politice crescute, reflecția asupra celor mai bune modalități de modernizare și adaptare a Politicii Europene de Vecinătate (PEV), la cinci ani de la revizuirea anterioară, în special ținând cont de evoluțiile internaționale recente care afectează UE și vecinătatea acesteia.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România va continua să pledeze pentru o soluție durabilă a conflictului israeliano-palestinian, fundamentată pe un acord just, cuprinzător și durabil, bazat pe soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, mesaj transmis direct inclusiv în cadrul vizitelor efectuate de Prim-ministrul României, Ludovic Orban, la începutul lunii noiembrie în Israel și Palestina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.