Acasă Economie Retehnologizarea Stației Electrice Transformare Domnești, o investiție importantă a Transelectrica

Retehnologizarea Stației Electrice Transformare Domnești, o investiție importantă a Transelectrica

DISTRIBUIȚI

Ilfovul și Capitala reprezintă cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară, circa 15% din totalul consumului la nivel national

157039 – 07112020 – Consolidarea rețelei de transport al energiei electrice din jurul Capitalei reprezintă o preocupare majoră a Executivului, în contextul asigurării continuității în alimentare cu energie electrică a consumatorilor, precum și a unui mediu favorabil dezvoltării economice a zonei metropolitane, a precizat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, cu ocazia unei vizite pe șantierul lucrărilor de retehnologizare a Stației Electrice Transformare Domnești. Acesta este unul dintre cele mai importante obiective de investiții derulate de CNTEE Transelectrica SA, societate la care Secretariatul General al Guvernului, în numele statului român, administrează pachetul majoritar de acțiuni.

Proiectul de retehnologizare a Stației 400/110/20kV Domnești este o investiție totală de circa 25  de milioane de euro realizată din fonduri proprii ale Transelectrica și se află într-o fază avansată de realizare. Obiectivul face parte din amplul proces derulat de companie pentru întărirea infrastructurii de transport al energiei electrice din zona Bucureștiului, în contextul în care județul Ilfov împreună cu Municipiul București reprezintă cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară, respectiv circa 15% din totalul consumului la nivel național.

Antonel Tănase,: secretar general al Guvernului: ”Bucureștiul are nevoie de siguranță în alimentarea cu energie electrică și numai investițiile consistente în infrastructura energetică de transport pot garanta realizarea acestui lucru. În ultimele luni, am urmărit evoluția acestui proiect, nu doar pentru că este una dintre puținele investiții de mare anvergură care se realizează în rețeaua electrică de transport din zona Capitalei din ultimii ani, ci mai ales pentru că este o investiție în viitorul României. Sunt mândru că Transelectrica aduce stația Domnești la un nivel superior în ceea ce privește tehnologia și echipamentele specifice. Am convingerea că acest progres tehnologic va îmbunătăți calitatea serviciilor Transelectrica și, mai ales, va încuraja dezvoltarea sectorului economic aferent zonelor limitrofe Capitalei”.

Cătălin Nițu, CEO Transelectrica: ”Investiția din Stația Domnești este una foarte complexă și implică retehnologizarea la toate nivelurile de tensiune, ceea ce va avea ca rezultat aducerea stației la un nivel de siguranță și fiabilitate corespunzător importanței zonei deservite. În vara anului trecut, a fost pusă în funcțiune stația GIS (Gas-Insulated Switchgear) 400 kV, iar în această etapă se efectuează teste pentru stația GIS 110 kV, transformatorul de putere 250 MVA, 400/110 kV, bobina de compensare, transformatorul T4 40 MVA, 110/20 kV și la instalațiile de servicii interne și comandă-control-protecție aferente. Echipele executantului lucrează deja la conectarea liniilor de 110 kV. Apreciem că gradul de realizare a lucrării de retehnologizare se apropie în această etapă de 80%. Conform estimărilor noastre, proiectul va fi finalizat în primul semestrul al anului următor”.

Staţia Electrică de Transformare 400/110/20kV Domneşti este unul din cele trei noduri importante ale Sistemului Energetic Naţional (SEN) în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică a reţelei de distribuţie, respectiv a consumatorilor din întreaga Capitală, alături de Staţia Electrică 400/220/110/10 kV Bucureşti Sud  şi de Staţia Electrică 220/110/10 kV Fundeni. Stația reprezintă unul din punctele de injecție în rețeaua de distribuție a municipiului București și un nod de tranzit al puterii între zonele Oltenia, Muntenia și Transilvania Sud, iar stația de 110 kV reprezintă atât un nod de racordare și evacuare a puterii produse în CET București Sud, cât și unul de alimentare a unei părți importante a consumului Municipiului București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.