Acasă Externe Se pregătește a patra sesiune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian în cursul anului...

Se pregătește a patra sesiune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian în cursul anului 2021, la Ramallah

DISTRIBUIȚI

 157009 – 05112020 – Prim-ministrul Guvernului României, Ludovic Orban, a efectuat miercuri, 4 noiembrie 2020, o vizită oficială în Palestina. Oficialul român a avut întrevederi cu președintele Mahmoud Abbas și cu prim-ministrul Mohammad Shtayyeh.

Agenda convorbirilor a inclus analizarea stadiului actual al relațiilor bilaterale și a perspectivelor de cooperare dintre România și Palestina, precum și discuții aprofundate referitoare la stadiul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, având în vedere cele mai recente evoluții din regiune.

În cadrul întrevederii cu președintele Mahmoud Abbas, prim-ministrul român a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă relației româno-palestiniene, precum și dorința și disponibilitatea autorităților române de aprofundare și extindere a cooperării bilaterale, în multiple domenii. Prietenia istorică dintre România și Palestina oferă un fundament solid în acest sens.

Prim-ministrul Ludovic Orban a încurajat angajarea autorităților palestiniene în dialog cu partea israeliană, ca un prim pas în direcția deblocării procesului de negociere. În acest sens, a evidențiat disponibilitatea României de a sprijini activ eforturile pentru reluarea dialogului între părți. Președintele Abbas a exprimat apreciere pentru poziția echilibrată și echidistantă a României în acest dosar.

Discuțiile cu prim-ministrul Mohammad Shtayyeh au prilejuit o trecere în revistă a relațiilor bilaterale româno-palestiniene, cu accent pe modalități de dezvoltare a acestora, în diverse domenii sectoriale de interes comun, precum educație, sănătate sau economie, sens în care cei doi oficiali au reconfirmat decizia de a organiza cea de-a patra sesiune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian în cursul anului 2021, la Ramallah.

În cadrul discuțiilor, cei doi șefi de guvern au realizat și un schimb de opinii cu privire la situația epidemiologică globală, și au agreat asupra importanței solidarității internaționale și a proiectelor de cooperare la nivel global.

Întrevederea a prilejuit și un amplu schimb de opinii asupra evoluțiilor regionale și internaționale de interes pentru ambele părți, cu accent pe Procesul de Pace din Orientul Mijlociu. Prim-ministrul Ludovic Orban a reiterat sprijinul constant al țării noastre pentru soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, subliniind  necesitatea  dialogului direct între părți.

Premierul român a reiterat oferta de sprijin a țării noastre pentru eforturile de reluare a dialogului israeliano-palestinian, amintind că orice demers și evoluție pozitivă în direcția deblocării Procesului de Pace sunt în beneficiul ambelor părți.

Totodată, înaltul demnitar român a subliniat importanța UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) pentru sprijinirea refugiaților palestinieni și asigurarea dezvoltării umane a acestora, context în care a amintit de contribuția României pentru activitățile desfășurate de agenție în anul 2020.

De asemenea, premierul român a reamintit de sprijinul constant acordat de România în ceea ce privește aprofundarea relațiilor dintre UE și Palestina și pentru semnarea unui Acord de Asociere UE-Palestina, anunță Guvernul României.

În contextul vizitei la Ramallah, prim-ministrul Ludovic Orban, însoțit de omologul palestinian, a depus o coroană de flori la Mausoleul Yasser Arafat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.