Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială informală UE – America Latină şi Caraibi

Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială informală UE – America Latină şi Caraibi

DISTRIBUIȚI

 157569 – 15122020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat ieri la Reuniunea ministerială informală a UE cu statele din America Latină şi Caraibi, organizată de Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene, în sistem videoconferință.

În intervenția sa, ministrul n Aurescu a abordat, conform agendei reuniunii, tema răspunsului imediat la pandemia de COVID-19, făcând referire la valoarea universală a solidarităţii în situaţii de criză și a multilateralismului eficient. În context, a sublinat că România s-a alăturat inițiativei ”The Coronavirus Global Response” și a redirecționat mai mult de jumătate din bugetul asistenței pentru cooperare internațională pentru dezvoltare în scopul combaterii pandemiei. De asemenea, ministrul român a subliniat că România a adaptat Planul anual destinat cooperării pentru dezvoltare şi asistenţei umanitare astfel încât să poată oferi contribuţii voluntare pentru ameliorarea efectelor socio-economice resimţite de statele din regiune, precum și pentru statele afectate de criză din America Latină și, în special, din Caraibi.

Proiectele de dezvoltare finanțate de România dedicate statelor mici insulare în curs de dezvoltare din regiunea Caraibi vor aborda, inter alia, aspecte referitoare la reducerea riscurilor, combaterea efectelor schimbărilor climatice, inclusiv a creșterii nivelului mărilor și oceanelor, programe de reconstrucție după dezastre naturale și de educare a tinerilor.

Evidenţiind nevoia de a creşte rezilienţa strategică, atât în plan naţional, cât şi la nivel global, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat potenţialul de cooperare a UE cu regiunea Americii Latine şi Caraibilor, inclusiv pentru consolidarea multilateralismului eficient și a cooperării între statele partenere cu obiective și valori comune.

Reuniunea ministerială informală UE27 – America Latină și Caraibi (ALC) a fost co-prezidată de ministrul german al Afacerilor Eexterne Heiko Maas şi de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell și s-a bucurat de participarea a peste 40 de miniștri de externe.

Principalul obiectiv al reuniunii a fost revigorarea relaţiei inter-regionale, dinamizarea agendei comune şi obţinerea unei mai bune convergenţe de poziţii în privinţa problemelor globale. Dezbaterile s-au concentrat asupra a trei teme de maximă actualitate: combaterea pandemiei de COVID-19 și pregătirea relansării economice, cu accent pe conceptele Green Growth, tranziție digitală și economie inclusivă (BuildBackBetter, inițiativa Team Europe).

Evenimentul a reprezentat un semnal important privind angajamentul UE față de regiune, în special în contextul dificil al pandemiei de COVID-19. Totodată, UE a transmis un semnal puternic către statele ALC privind dorința de a rămâne un partener solid în planul multilateralismului, al sistemului internațional bazat pe reguli și comerțului liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.