Acasă Politic Bogdan Aurescu reafirmă importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică

Bogdan Aurescu reafirmă importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică

DISTRIBUIȚI

 157387 – 01122020 – Bogdan Aurescu va participa în perioada 1-2 decembrie 2020 la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele member ale NATO, care se va desfășura în regim de video-conferință, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Reuniunea este una importantă pentru evaluarea stadiului punerii în aplicare a deciziilor aliate privind adaptarea NATO la evoluțiile de securitate, precum și pentru stabilirea unor direcții de acțiune privind răspunsul la provocările strategice curente.

Agenda reuniunii va fi consistentă și va include principalele teme aflate în atenția aliaților referitoare la procesul de reflecție strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, relațiile cu Rusia, respectiv cu China, situația din Afganistan și securitatea în zona Mării Negre.

Ministrul Bogdan Aurescu va promova, cu acest prilej, principalele obiective ale României în cadrul Alianței, cu accent pe importanța eforturilor de asigurare a descurajării și apărării aliate în regiunea Mării Negre, în contextul deteriorării situației de securitate în această zonă. Ministrul Bogdan Aurescu va reafirma importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și va accentua necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii și prezenței aliate în regiune, precum și întărirea coerenței Flancului Estic.

Va reitera, totodată, sprijinul pentru continuarea implementării măsurilor de asistență ale NATO pentru Georgia și Ucraina şi pentru avansarea cooperării cu Alianța.

De asemenea, șeful diplomației române va trece în revistă principalele teme strategice privind procesul de consolidare a dimensiunii politice a NATO. Astfel, în ceea ce privește procesul de reflecție strategică desfășurat la nivelul Alianței, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța ca acesta să conducă la consolidarea unității și coeziunii aliate și la asigurarea unei relații transatlantice solide.

Miniștrii de Externe vor participa la trei sesiuni de lucru, una în format aliat, pe 1 decembrie 2020, și altele două, pe 2 decembrie, cu participarea unor state partenere. Astfel, la 2 decembrie 2020 va avea loc o discuție legată de China, cu participarea Australiei, Finlandei, Japoniei, Coreei de Sud, Noii Zeelande, Suediei și Înaltului Reprezentant al UE, precum și o sesiune ministerială dedicată securității în zona Mării Negre, la care vor participa, alături de miniștrii de externe din statele aliate, omologii din Georgia și Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.