Acasă Politic Ce ministere vor USR PLUS și UDMR în viitorul Guvern

Ce ministere vor USR PLUS și UDMR în viitorul Guvern

DISTRIBUIȚI

157481 – 08122020 – Alianța USR PLUS va cere în negocierile cu PNL și UDMR pentru formarea viitorului guvern un minister avizator, adică fie Ministerul Finanțelor, fie Ministerul Justiției, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Cele două ministere sunt esențiale pentru că ele avizează toate actele adoptate de guvern.

De asemenea, USR PLUS va cere și o reorganizarea din temelii a Ministerului Fondurilor Europene, mergând până la desființarea sa și mutarea atribuțiilor la cancelaria premierului.

De altfel, chestiunea reorganizării Ministerului Fondurilor Europene a fost enunțată succint și în documentul făcut public luni de USR PLUS și care prezenta angajamentele de negociere cu PNL pentru viitoarea coaliție guvernamentală: ”Reașezarea sistemului de management al fondurilor europene din România, inclusiv reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene, a autorităților de management și a programelor operaționale 2021 – 2027, care se află în prezent în stadiul de drafturi”.

Un alt obiectiv major al USR PLUS în negocierile cu PNL îl reprezintă rescrierea radicală a Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), planul lansat de Guvernul Orban în plină campanie electorală și care cuprinde proiectele majore prin care România ar trebui să cheltuiască în următorii 4 ani cele 30 de miliarde de euro ce vor veni de la Comisia Europeană prin programul fără precedent numit Next Generation EU.

Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost criticat dur de o parte a societății civile pentru capitolele dedicate investițiilor în educație, mediu, energie și transporturi.

De asemenea, UDMR va emite pretenții. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, la RFI că opțiunea sa este ca Uniunea să facă parte dintr-un guvern alături de PNL și USR PLUS, adică să aibă miniștri în Cabinet, nu doar să ofere sprijin parlamentar.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.