Acasă Cultura/Media Filmul „colectiv” în regia lui Alexander Nanau, cel mai bun documentar la...

Filmul „colectiv” în regia lui Alexander Nanau, cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film

DISTRIBUIȚI

  157553 – 13122020 – Filmul „colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat sâmbătă seară cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, supranumite și „Oscarurile europene”.

De altfel, „colectiv” este şi propunerea României la Premiile Oscar 2021, pentru secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”.  Este pentru prima oară când propunerea României în cursa pentru premiile Academiei Americane de Film este un film documentar, scrie Agerpres.

Documentarul „colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Premiera mondială a documentarului a avut loc în 2019 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.

„Este o mare onoare. Aş vrea să le mulţumesc membrilor Academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent care are curajul să dezvăluie corupţia. Este important că cinematografia europeană îşi îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigaţie. Vă mulţumesc”, a declarat regizorul Alexander Nanau, într-o intervenţie virtuală în cadrul galei, după anunţarea premiului.

Printre celelalte cinci documentare nominalizate s-a mai numărat și un alt film românesc, „Acasă”, de Radu Ciorniciuc.

Gala de premiere a fost organizată la Berlin, fără public, şi a fost transmisă pe pagina de internet a Academiei Europene de Film (EFA). Nominalizaţii au fost prezenţi virtual la ceremonie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.