Acasă Economie În 2018, 46% din români au stat în locuințe supraaglomerate, față de...

În 2018, 46% din români au stat în locuințe supraaglomerate, față de media europeană de 17%

DISTRIBUIȚI

157520 – 10122020 – Adrian Dohotaru, director executiv al Societății Organizate Sustenabil S.O.S, a inițiat o lege prin care ”putem crește considerabil stocul de locuințe publice cu aportul dezvoltatorilor imobiliari private”.

Inițiativa legislativă prevede că prin Planul Urbanistic Zonal se poate stabili, în funcție de nevoile de locuințe sociale, de necesitate sau de sprijin, posibilitatea de majorare, prin negociere cu investitorii imobiliari, a înălțimii maxime admise sau a indicatorilor urbanistici ai proiectelor de condominii și ansambluri de locuințe colective, cu cel mult 20% pentru oricare dintre aceștia, în schimbul dării în plată a unor unități locative individuale.

Cota primită de stat trebuie să fie de minimum 5% și maximum 15% din totalul unităților locative din ansamblu respectiv. Mecanismul de compensare nu presupune cheltuieli în plus nici pentru administrație și poate crește profitul investitorilor cu până la 5%.

România are cea mai mare rată de supraaglomerare din Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, în 2018 46% din populația totală a locuit în locuințe supraaglomerate față de media europeană de 17%.

În orașe mari din țară precum Cluj Napoca, prețul mediu al unei chirii la un apartament de două camere este de 410 euro la un salariu mediu net de 760 de euro, ceea ce înseamnă o cheltuială medie pentru o singură persoană de 54% doar pe chirie.

Persoanele cu venituri medii sau sub medie nu își permit astfel de prețuri de chirie, motiv pentru care un astfel de mecanism este necesar în orașele mari din țară și nu numai unde există expansiune imobiliară. Un astfel de mecanism nu înlocuiește necesitatea ca și statul să crească stocul de locuințe publice, doar îl completează. Conform INS, la Cluj-Napoca s-au construit între 2015-2019 peste 15.500 de apartamente pe când apartamente din fonduri publice nu s-a construit niciunul.

O situație asemănătoare există și în alte orașe din România, stat care în momentul de față are sub 0.4% locuințe sociale din stocul total de locuințe, de zeci de ori mai puțin față de media UE de 8.3%.

În 2016, România cheltuia doar 1,23 euro/locuitor în ceea ce privește locuirea socială, comparativ cu 158,78 euro/locuitor media la nivel european.

Legea este inițiată de parlamentari de toate culorile politice. Detalii lege Senat: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b726&an_cls=2020

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.