Acasă Social Peste 3.500 de situații de urgență de Sărbători

Peste 3.500 de situații de urgență de Sărbători

DISTRIBUIȚI

157712 – 28122020 – În perioada sărbătorilor de iarnă, peste 5.000 de pompieri s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor, potrivit IGSU.

În prima, a doua și a treia zi de Crăciun (25,26, 27 decembrie) s-au înregistrat 3.571 situații de urgență. Pompierii au intervenit pentru stingerea a 139 de incendii, iar echipajele SMURD au acționat în 2.943 de cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat și 16 cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere. De asemenea, salvatorii au intervenit în 91 de situații pentru deblocarea persoanelor sau animalelor surprinse în medii ostile, precum și în alte 382 misiuni de protejare a comunităților.

Folosirea petardelor și artificiilor a condus la un eveniment soldat cu pagube materiale semnificative, duminică, 27 decembrie, în județul Cluj, atunci când mai multe echipaje de salvatori au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un depozit de furaje din localitatea Muncel, comuna Câțcău. Din nefericire, flăcările au distrus clădirea în totalitate, pe o suprafață de aproximativ 140 mp, iar accesul pe drumurile agricole către acesta nu s-a putut realiza cu autospecialele, fiind limitată apropierea de locul evenimentului. Intervenția a presupus efort susținut și atenție sporită din partea colegilor noștri care au acționat pe tot parcursul nopții pentru limitarea propagării flăcărilor și în vecinătate.

Din nefericire, în această perioadă au fost și persoane care și-au pierdut viața ca urmare a incidentelor în care au fost implicate. În urma cazurilor înregistrate, 2 persoane au decedat în incendii, iar alte 9 în accidente rutiere.

Totodată, în cele trei zile, 3.044 persoane au fost asistate medical de echipajele SMURD, iar alte 33 persoane au fost salvate din incendii sau alte situații deosebite.

IGSU reamintește cetățenilor ca în această perioadă să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzit, să nu suprasolicite instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și să nu lase copiii nesupravegheați în locuințe.

De asemenea, li se recomandă părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase.

Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor, descarcerare sau acordare de prim ajutor, în ultimele 24 ore, în contextul fenomenelor de vreme rea, pompierii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.

Astfel, fenomenele meteorologice periculoase au produs efecte în la nivelul a patru județe (AG, CS, CT și PH), unde au acționat pentru degajarea a patru copaci căzuți pe carosabil.

De asemenea, din cauza ninsorii abundente, traficul rutier a fost temporar blocat pe  drumul comunal DC 134 Sinaia – Cota 1400), însă prin efortul conjugat al autorităților, situația a fost remediată și traficul reluat, în condiții de siguranță.

La această oră nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor meteorologice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.