Acasă Economie Proiecte de 10 milioane de euro semnate prin Programului Operațional Comun România-Republica...

Proiecte de 10 milioane de euro semnate prin Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020

DISTRIBUIȚI

 157510 – 10122020 – La 8 decembrie 2020, a avut loc, online, întâlnirea anuală a Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației este Autoritate de Management pentru acest program, sub coordonarea secretarului de stat Florin CREȚ.

Reprezentanții celor două state partenere au analizat stadiul contractării și implementării proiectelor, precum și eficiența măsurilor luate de Autoritatea de Management, pentru a facilita derularea activităților proiectelor, ținând cont de restricțiile în vigoare în ambele țări.

Printre cele mai importante măsuri adoptate, în scopul sprijinirii beneficiarilor, au fost extinderea termenelor pentru depunerea documentelor, posibilitatea ca acestea să fie depuse doar în format electronic, monitorizarea proiectelor prin intermediul mijloacelor electronice.

Până în prezent, în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, au fost semnate 50 de contracte pentru proiecte de tip SOFT (proiecte care nu includ componenta de infrastructură sau au o componentă de infrastructură mai mică de 1 milion de euro), cu o valoare totală de peste 10 milioane de euro. De asemenea, au fost selectate 19 proiecte HARD (care au o componentă de infrastructură mai mare de 1.000.000 euro pe proiect), totalizând 17,7 milioane de euro, care se află în proces de contractare.

Cele patru proiecte mari de infrastructură finanțate prin program, în valoare totală de peste 39 milioane de euro, au înregistrat progrese, stadiul lucrărilor fiind deja avansat in cazul unora dintre parteneri.

Plățile efectuate pentru proiectele aflate în derulare au o valoare totală de 8,6 milioane de euro.

Comitetul Comun de Monitorizare este format din reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi centrale din statele participante la program. Fiecare țară participantă are drepturi egale de vot, indiferent de numărul reprezentanților desemnaţi. Comitetul Comun de Monitorizare urmăreşte desfăşurarea programului, examinează toate problemele care afectează performanța acestuia, având posibilitatea de a emite recomandări către Autoritatea de Management în ceea ce privește implementarea. Comitetul Comun de Monitorizare aprobă criteriile de selecție a proiectelor şi este responsabil de procedurile de evaluare şi selecție aplicabile proiectelor care urmează să fie finanțate prin program.

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.