Acasă Politic Votul la parlamentare 2020, supravegheat de STS

Votul la parlamentare 2020, supravegheat de STS

DISTRIBUIȚI

157442 – 06122020 – Ca și la scrutinurile anterioare, votul la alegerile parlamentare 2020 va fi supravegheat prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV), dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Sistemul se bazează pe tehnologia blockchain, folosită și în domeniul criptomonedelor. STS a implementat tehnologia blockchain în urmărirea procesului de vot, tehnologie care nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral, nici măcar de către administratorii acestora. În acest fel se asigură integritatea și transparența datelor, se arată pe site-ul STS.

Ce este SIMPV

Atât SIMPV, cât și SICPV au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare și au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal și de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale. STS a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate.

Atât datele din SIMPV, cât și datele din SICPV (Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale) vor putea fi verificate pe site-ul web dedicat https://voting.roaep.ro, în care vor fi prezentate, în timp real, informațiile înregistrate și detaliile acestora.

După testarea celor două sisteme de către INS și AEP și implementarea eventualelor cerințe suplimentare, pe data de 1 decembrie s-a încheiat acceptanța pentru SIMPV și s-a predat către AEP codul sursă al SICPV, care va fi utilizat pe timpul procesului electoral.

Cum funcționează SIMPV

Verifică dacă persoanele au drept de vot, potrivit legii;

Semnalează tentativele de vot ilegal și previne votul multiplu;

Prezintă date statistice privind prezența la vot pe site-ul web https://prezenta.roaep.ro;

Nu are nicio implicare în procesul de numărare a voturilor.

Președintele secției de votare decide dacă îi permite alegătorului să își exprime dreptul de vot.

Cum funcționează SICPV

Asigură managementul proceselor-verbale, verificate, validate și certificate de oficiile electorale și birourile electorale, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.

Procesele-verbale originale privind consemnarea rezultatelor votării sunt scanate de către statisticienii din stațiile de prelucrare și centralizare a rezultatelor alegerilor, iar fișierele rezultate sunt încărcate în SICPV. Acestea vor fi puse la dispoziția publicului pe site-ul web https://prezenta.roaep.ro.

Ce este tehnologia Blockchain

Tehnologia blockchain, folosită în nenumărate industrii, constă în calcularea unor amprente digitale unice și nerepetabile, care se reactualizeză din 5 în 5 secunde. O eventuală modificare a informației generează o nouă amprentă, făcând schimbarea vizibilă. Pe scurt, tehnologia blockchain formează un lanț de încredere pe fluxul de informație în care orice modificare este vizibilă.

Toate informațiile vor fi făcute publice, în timp real, pe site-ul web https://voting.roaep.ro și vor putea fi accesate de oricine este interesat.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.