Acasă Politic Alexandru Muraru, reprezentant al României pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei

Alexandru Muraru, reprezentant al României pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei

DISTRIBUIȚI

 158146 – 29012021 – Premierul Florin Cîțu l-a numit joi pe Alexandru Muraru Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei. Postul este unul neremunerat, iar înființarea sa a fost cerută de structurile UE.

Potrivit fișei postului, Muraru îl va asista, consilia și îl va reprezenta pe premierul Cîțu cu expertiză în elaborarea, coordonarea și dezvoltarea politicilor memoriei, prevenirea și combaterea antisemitismului, a xenofobiei, extremismului și a altor forme de intoleranță, discurs instigator la ură și violență simbolică.

De asemenea, el poate iniția și sprijini acțiuni, inițiative și politici ”menite să sporească gradul de conștientizare și să încurajeze o cultură a memoriei pe principii democratice, pe adevăr și responsabilitate civică”.

Din această postură, Alexandru Muraru va gestiona relația cu autoritățile centrale și locale relevante, cu organismele internaționale cu atribuții în domeniu, care țin de: problematica politicilor memoriei, prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, extremismului a discursului instigator la ură și a altor forme de discriminare, intoleranță și violență politică sau simbolică.

De asemenea, oficialul va colabora cu ministerele, agențiile guvernamentale și organismele responsabile sau implicate pentru a face operaționale Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului și Muzeul Ororilor Comunismului în România.

El va fi reprezentant al Guvernului în relația cu organisme similare din SUA și Uniunea Europeană iar înființarea acestui post se înscrie în recomandările și rezoluțiile Consiliului UE, Comisiei Europene și Parlamentului European în domeniu.

Există, totodată o tendință la nivelul statelor UE pentru dezvoltarea de politici și instrumente care să cultive

Alexandru Muraru este politolog și istoric, fost bursier Fulbright, precum și al Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA. Este specializat în problematica memoriei Holocaustului și comunismului, istoriei ideilor, mentalităților și istoriei intelectuale românești din secolele XX-XXI. Din decembrie 2020 este deputat PNL în Parlamentul României, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație. Este profesor asociat în Științe Politice și cercetător științific în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În anul academic 2019‑2020 a fost profesor invitat Senior Fulbright la New York University, iar în 2010-2011 a fost Tziporah Wiesel Fellow al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington DC.

În trecut a deținut funcția de consilier la Cancelaria Prim‑ministrului (2005‑2009), director general al Institutului National al Patrimoniului (2013‑2014) şi membru în conducerea Societății Române de Radiodifuziune (2014‑2020). Este autor sau coordonator a zece volume de istorie și științe politice. – sursa: Romaniaeuropalibera.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.