Acasă Politic Bogdan Aurescu la conferința de lansare la București a Președinției portugheze a...

Bogdan Aurescu la conferința de lansare la București a Președinției portugheze a Consiliului UE

DISTRIBUIȚI

 158102 – 27012021 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marți, 26 ianuarie 2021, la conferința de lansare, în România, a Președinției portugheze a Consiliului UE. La evenimentul care a avut loc în format video-conferință au participat ambasadorul Portugaliei la București, doamna Maria Teresa Netto dos Santos Mariano Shearman de Macedo, și șeful interimar al Reprezentanței Comisiei Europene în România, domnul Istvan Jakab, precum și șefii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditați la București.

Ministrul Aurescu a exprimat sprijinul României pentru prioritățile Președinției portugheze a Consiliului UE, care se concentrează pe gestionarea pandemiei și a efectelor economice și sociale ale acesteia, precum și pe reîntoarcerea la prioritățile Agendei strategice a UE. Totodată, ministrul a subliniat importanța solidarității, a coeziunii și a unității statelor membre, principii care trebuie să ghideze mai departe acțiunea Uniunii pentru depășirea situației actuale.

Șeful diplomației române a atras atenția asupra necesității implementării, cât mai curând posibil, a bugetului european pentru 2021-2027 și a Planului de relansare pentru Europa. A evidențiat importanța unei redresări economice consolidate, care să sporească reziliența Uniunii.

Referitor la domeniul afacerilor sociale, oficialul român a subliniat relevanța acestui domeniu pentru acțiunile viitoare ale Uniunii și a accentuat necesitatea consolidării drepturilor lucrătorilor europeni, inclusiv a celor mobili, mai ales în actualul context generat de pandemie.

În ceea ce privește relația viitoare UE-Regatul Unit, ministrul afacerilor externe a exprimat deschiderea pentru colaborarea cu Președinția portugheză și Comisia Europeană în vederea asigurării unei implementări adecvate a prevederilor noului acord UE- Regatul Unit.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat, totodată, susținerea pentru îndeplinirea obiectivelor Președinției portugheze în avansarea agendei externe a Uniunii. A amintit sprijinul României pentru realizarea de progrese cu privire la politica de extindere, context în care a reiterat speranța cu privire la atingerea cât mai curând posibil a acordului la nivel UE privind cadrele de negociere cu Albania și R. Macedonia de Nord.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța securității și stabilității în vecinătatea Uniunii. Cu referire la vecinătatea estică, a evidențiat importanța deosebită a unei viziuni substanțiale privind viitorul Parteneriatului Estic post-2020, care să dezvolte sprijinul Uniunii pentru parcursul democratic al partenerilor estici.

În acest context, a reiterat mesajul ferm de susținere din partea României pentru agenda europeană a noului Președinte al R. Moldova și pentru cetățenii R. Moldova.

În ceea ce privește relația UE cu SUA, șeful diplomației române a evidențiat sprijinul puternic al României pentru consolidarea parteneriatului transatlantic, pe baza valorilor și principiilor comune care stau la baza relației dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.