Acasă Economie Bugetul pentru 2021: Se caută încă soluții

Bugetul pentru 2021: Se caută încă soluții

DISTRIBUIȚI

158070 – 25012021 – Liderii coaliției de guvernare au avut luni o nouă discuție pentru realizarea bugetului pe anul 2021. Legea bugetului ar fi trebuit finalizată până la sfârșitul lunii ianuarie, astfel încât bugetul să fie adoptat pe 4 februarie. Surse participante la discuțiile din coaliție au declarat pentru Digi24.ro că „cel mai probabil” data de 4 februarie va fi depășită, pentru că încă se caută soluții astfel încât bugetul să se încadreze într-un deficit de 7,2%.

„Cel mai probabil bugetul nu va fi gata săptămâna aceasta. Trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 7 – 7,2%. Trebuie să tăiem de undeva”, au declarat sursele citate.

Premierul Florin Cîțu a spus luni că în bugetul pentru 2021 vor fi două priorități: investițiile și sănătatea.

„Suntem încă în pandemie, nu am scăpat de pandemie, la aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare, resursele suplimentare pentru plata vaccinului, bineînţeles, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare, deci bugetul de aici a pornit”, a afirmat Cîţu.

Un subiect sensibil în alcătuirea bugetului este majorarea pensiilor. După ce Guvernul a majorat pensiile cu 14% anul trecut, în loc de 40%, surse guvernamentale susțin că în acest an pensiile ar putea fi majorate doar cu rata inflației, adică cel mult 3%.

În coaliție s-a cerut însă o majorare mai mare, care să fie aplicată din luna septembrie, mai susțin sursele participante la discuțiile de luni. Această majorare ar putea fi cuprinsă între 3% și 8%.

Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care a mai precizat că tema indexării pensiilor cu rata inflaţiei va fi tratată potrivit legislaţiei în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.