Acasă Anchete Cum au fentat unii artiști statul

Cum au fentat unii artiști statul

DISTRIBUIȚI

157913 – 14012021 – Treizeci de percheziții au avut loc joi dimineață în Prahova și Dâmbovița într-un dosar cu acuzații de înșelăciune, fals și uz de fals, potrivit unui comunicat al Poliției Române. 44 de persoane au fost duse la audieri pentru a da explicații cu privire la modul în care au obținut indemnizații de sprijin de la stat în contextul în care pandemia de coronavirus a redus temporar activitatea în anumite domenii. Cei 44 sunt bănuiți că au raportat venituri fictive ca artiști, apoi au cerut indemnizația de la stat pe motiv că evenimentele artistice au fost interzise în perioada pandemiei.

”Persoanele bănuite ar fi depus electronic documente prin care atestau în mod fictiv obținerea unor venituri bazate pe cesionarea drepturilor de autor cu privire la activități de interpretare artistică, în cadrul unor evenimente contractate de societatea implicată” explică reprezentanții Poliției Române.

Astfel, s-ar fi produs o pagubă de 220.000 de lei în bugetul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Prahova.

Potrivit legii, indemnizația de sprijin se acordă în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de starea de urgenţă/alertă/asediu profesioniştilor (reglementaţi la art. 3 alin. (2) dinLegea nr. 287/2009 privind Codul civil), precum şi persoanelor care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii cooperaţiei, la cerere, în baza declaraţiei pe propria răspundere și reprezintă indemnizaţie lunară de 41,5% din caştigul salarial mediu brut pe economie.

”Din cercetări a rezultat faptul că, în lunile noiembrie și decembrie 2020, 43 de persoane fizice ar fi încheiat contracte fictive de drepturi de autor cu o societate comercială. În baza acestor contracte, persoanele bănuite ar fi solicitat acordarea indemnizației de sprijin, cauzată de întreruperea activității ca urmare a restricțiilor dispuse pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19. În fapt, persoanele bănuite ar fi depus electronic documente prin care atestau în mod fictiv obținerea unor venituri bazate pe cesionarea drepturilor de autor cu privire la activități de interpretare artistică, în cadrul unor evenimente contractate de societatea implicată.

Fiecare solicitant ar fi întocmit și o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea datelor referitoare la obținerea de venituri din drepturi de autor și drepturi conexe și imposibilitatea de a-și desfășura activitatea pe durata stării de alertă.

Prin activitatea organelor de cercetare penală s-a împiedicat cauzarea unui prejudiciu de aproximativ 220.000 de lei, în dauna Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Prahova.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

În cauză, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română. La activitate participă polițiști ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova”, anunță Polițoa Română.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.