Acasă Politic De ce vrea Orban congres repede, iar Cîțu la toamnă

De ce vrea Orban congres repede, iar Cîțu la toamnă

DISTRIBUIȚI

157865 – 11012021 – Liberalii discută intens în această perioadă despre organizarea congresului ordinar al partidului, la care va fi ales noul președinte. Miza este una enormă: în timp ce Ludovic Orban vrea un congres rapid, în iunie, în care să își reconfirme poziția de președinte, premierul Cîțu și contestatarii săi vor un congres în toamnă, astfel încât până atunci să se consolideze o alternativă.

E de așteptat ca la congres președintele Ludovic Orban să fie contestat pentru modul în care a negociat formarea guvernului cu USR PLUS și UDMR, dar și pentru rezultatul de la alegerile parlamentare, unde PNL a ieșit pe locul secund, după PSD. Până acum, niciun lider liberal nu și-a anunțat public candidatura, dar printre contestatarii lui Orban se numără Emil Boc ori Robert Sighiartău. Premierul Florin Cîțu nu s-a profilat nici el public ca un candidat la șefia partidului, dar prerogativele sale de șef al Executivului – omul care împarte bugete și funcții – l-ar putea transforma într-un contracandidat serios pentru Ludovic Orban.

Iar surse din partid au declarat pentru G4Media.ro că și el vrea organizarea congresului în septembrie, pentru a avea timp să își organizeze o eventuală candidatură și să discute cu filialele județene.

Data organizării congresului este extrem de importantă. Cu cât alegerile interne vor fi organizate mai târziu, cu atât premierul Cîțu sau unii oponenți ai lui Orban – nemulțumiți de cedările acestuia față de partenerii din coaliția cu USR PLUS și UDMR – vor avea mai mult timp să își creeze și consolideze baza de putere din partid. De altfel, și președintele Iohannis ar fi adeptul organizării congresului PNL în toamnă, potrivit surselor G4Media.ro.

În sprijinul adversarilor lui Orban vine și situația creată de pandemie: majoritatea partidului vrea un congres desfășurat fizic, față în față. Or, în acest moment este imposibil de organizat rapid un asemenea eveniment cu peste o mie de oameni, cum scrie în statutul PNL, din cauza restricțiilor legale. ”Puțin probabil ca în doar câteva luni să putem să organizăm și alegerile din filiale și congresul în format fizic. E nevoie să fie vaccinată o parte cât mai mare din populație, astfel încât evenimentele mari să poată fi organizate în format fizic”, a explicat un lider liberal.

Calendarul congresului e prevăzut de statutul PNL și obligă partidul să organizeze alegeri în toate organizațiile locale și județene, care la rândul lor vor trimite delegații la congres. De aceea, în aceste momente au loc deja discuții intense în interiorul partidului în care se configurează balanța de putere la nivelul județelor, dat fiind că de aici vor veni voturile pentru viitorul președinte. Or, atât pentru Ludovic Orban, cât și pentru contracandidații săi e important să își asigure o bază electorală solidă.

Cel mai probabil, data congresului și a alegerilor județene premergătoare va fi stabilită în luna februarie de Consiliul Național al partidului, organismul care reunește liderii județeni, miniștrii, parlamentarii și europarlamentarii PNL.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.