Acasă Social Administratie Folosirea microbuzelor școlare pentru deplasarea vârstnicilor către centrele de vaccinare nu e...

Folosirea microbuzelor școlare pentru deplasarea vârstnicilor către centrele de vaccinare nu e o soluție

DISTRIBUIȚI
 158104 – 27012021 –Folosirea microbuzelor școlare pentru deplasarea vârstnicilor către centrele de vaccinare nu reprezintă o soluție, transmit primarii consultați de Europa Liberă.

Edilii susțin că fiecare persoană este pe cont propriu, iar în cazurile excepționale unele persoane pot fi transportate cu autovehiculele instituției. Ei recomandă persoanelor de peste 65 de ani să apeleze la familie pentru a ajunge la centrul de vaccinare.

În timp ce România începe să se confrunte cu o criză a vaccinurilor anti-COVID-19, în multe sate persoanele de peste 65 de ani nu au fost înscrise încă pe platforma de vaccinare. Probleme apar și pentru cei care au avut norocul să prindă loc într-un astfel de centru de vaccinare.

Autoritățile locale fac apel la familiile vârstnicilor să îi transporte, deoarece primăriile pot face acest lucru doar în cazurile excepționale.

”Deciziile au fost luate din pix, la București, fără să fie întrebați primarii comunelor unde se organizează centrele de vaccinare”, reclamă președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, primar independent în comuna Vulcana Băi din județul Dâmbovița.

Primarii de comune susțin că sunt câteva probleme esențiale în procesul de vaccinare în mediul rural: Distanța mare până la centrul de vaccinare, lipsa medicilor de familie sau personalul subdimensionat în multe commune, lipsa colaborării între factorii de decizie de la centru și cei din teritoriu, lipsa mijloacelor de transport pentru deplasarea la centrul de vaccinare, lipsa asistenților medicali comunali, costul transportului până la centrul de vaccinare, lipsa comunicării între medicul de familie și instituția Primăriei

O soluție avansată în spațiul public a fost ca primarii să utilizeze microbuzele școlare pentru ”transportul sanitar”. ”Sunt greutăți în transportul oamenilor, dar nu pot să fiu de acord cu microbuzele școlare. Ar fi o mare greșeală să fie utilizate microbuzele școlare, mai ales dacă dau drumul și școlilor. Ce fac, nu trimit copiii la școală să merg la vaccinare cu oamenii? Costurile cine mi le acoperă?”, susține Emil Drăghici pentru Europa Liberă.

Chiar și în cazul în care s-ar folosi aceste microbuze școlare apare o altă problemă: oamenii nu sunt programați la aceeași oră. ”Nu există acest element de informare: dacă eu nu știu când se vaccinează cineva, de unde să știu că e ăla de 79 de ani care merge la vaccin? Înscrierea pe platformă e la ore diferite, nu pot să iau patru persoane în mașină”, a precizat președintele Asociației Comunelor din România.

Acesta reproșează Guvernului că nu a fost de acord cu majorarea numărului de asistenți medicali comunitari, deși din mai 2020 există o cerere în acest sens, pentru o 1.000 de posturi.

Primar: „Dacă îl duc pe unul, o să vină fiecare cu du-mă și pe mine”

În acest context local, primarii spun că fiecare persoană este pe cont propriu.

”Se duce cu copilul, cu nepotul, cu cineva. Principiul solidarității la nivel de familie e important. Eu intervin, dar dacă intervin la unul, trebuie să intervin și la celălalt. Pe ăla de ce l-ai dus și pe mine de ce nu m-ai dus. Dacă îl duc pe unul, o să vină fiecare, du-mă și pe mine. Fiecare e pe cont propriu. Cine poate, oase roade. Cine nu, nici carne moale”, este poziția președintelui ACoR.

Asociația Comunelor din România va avea la sfârșitul lunii februarie o reuniune, la aceasta urmând să fie invitați premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.