Acasă Politic Senatorul Titus Corlățean, reales vicepreședinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la...

Senatorul Titus Corlățean, reales vicepreședinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la CEDO

DISTRIBUIȚI

 158105 – 27012021 – Marți, 26 ianuarie a.c., senatorul Titus Corlățean a fost ales, în unanimitate, pentru un nou mandat de vicepreședinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, funcție pe care a deținut-o și pe parcursul anului trecut.
Potrivit art. 22 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, APCE alege judecătorii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dintr-o listă de trei candidați transmisă Adunării de către statele părți contractante la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Votul are loc în plenul Adunării, după ce, în prealabil, Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO, a intervievat cei trei candidați, le-a examinat curricula vitae și a emis prin vot o recomandare de susținere a unuia dintre candidați pentru votul ulterior în plen. Recomandarea comisiei este ca regulă generală respectată de parlamentarii europeni care votează în plenul Adunării Parlamentare. Cu titlu de exemplu, plenul APCE a confirmat prin vot la 26 ianuarie 2021 recomandarea privind alegerea judecătorilor naționali din partea Elveției și Greciei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Această comisie este alcătuită din 20 de membri titulari și 20 de membri supleanți din partea celor cinci grupuri politice ale Adunării (Grupul Partidului Popularilor Europeni – Creștin-Democrați; Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor; Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa; Grupul Conservatorilor Europeni și Alianța Democratică și Grupul Stângii Unite Europene). Membrii comisiei trebuie să aibă un nivel ridicat de competență și experiență în domeniul juridic.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.