Acasă Politic Turcan: Reforma începe prin evaluarea și digitalizarea tuturor dosarelor de pensii

Turcan: Reforma începe prin evaluarea și digitalizarea tuturor dosarelor de pensii

DISTRIBUIȚI

158138 – 28012021 – Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că lansează o reformă a sistemului public de pensii, care va include și pensiile speciale. Reforma cuprinde mai multe etape, iar banii necesari digitalizării sistemului vor fi decontați din fonduri europene, a spus Turcan într-o conferință de presă. Ea a spus că tot procesul ar trebui să dureze circa un an și jumătate.

Reforma începe prin evaluarea și digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, care vor sta la baza recalculării pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va conține o formulă ce va conține indicatorii din dosarele reevaluate, a spus Turcan. În paralel, Ministerul Muncii lucrează la o nouă lege a pensiilor ”cu o formulă de calcul sustenabil”, care să înlocuiască Legea 127 din 2019, promovată de PSD.

”Cheltuielile necesare în efortul de digitalizare și recalculare a pensiilor vor fi decontate din PNRR (programul de relanzare finanțat de UE – n.red.), pentru că fac parte din reforma sistemului național de pensii”, a spus Turcan.

”Discuțiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor. Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acumnbu s-a vorbit că Legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nici o economie în stadiul economiei românești nu și-ar fi putut-o permite. Reforma trebuie să se fundamenteze pe contributivitate și echitate”, a spus ministrul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.