Acasă Externe Un nou reactor nuclear ar putea fi gata la Kozlodui peste 10...

Un nou reactor nuclear ar putea fi gata la Kozlodui peste 10 ani, cu echipamene rusești

DISTRIBUIȚI

158002 – 21012021 – Guvernul bulgar a decis miercuri să dea prioritate construirii unui nou reactor la vechea centrală nucleară de la Kozlodui, abandonând de facto proiectul celei de-a doua centrale nucleare la Belene, transmite Agerpres. Ambele locații sunt aproape de Dunăre, la câteva zeci de kilometri de granița cu România.

Un nou reactor nuclear ar putea fi gata la Kozlodui peste 10 ani, prin utilizarea echipamentelor care au fost livrate deja de Rusia pentru centrala de la Belene, a anunţat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova. La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, unităţile 5 şi 6, date în exploatare în anii 1987 şi 1991. Unităţile 1,2, 3 şi 4 au fost închise între 1998 şi 2006 la cererea Bruxelles-ului, care a făcut din asta una dintre condiţiile pentru aderarea Bulgariei la UE.

Pentru construcţia noului rector de la Kozlodui, Guvernul de la Sofia a ales propunerea americană vizând o ”soluţie hibridă”, care ar combina echipamentele ruseşti care au fost deja furnizate pentru centrala de la Belene cu tehnologiile companiei americane Westinghouse.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat din Bulgaria (NEK) au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia. Bulgaria a cheltuit deja circa 1,8 miliarde de dolari pentru acest proiect până în anul 2012, când guvernul de atunci, condus tot de Boiko Borisov, a decis suspendarea lucrărilor. Situl şi facilităţile instalate – achiziţionate din Rusia – au fost totuşi conservate şi întreţinute în acest timp.

Centrala de la Kozlodui produce aproximativ 30% din energia electrică din Bulgaria.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.