Acasă Politic Angel Tîlvăr: ”Salariul minim adecvat reprezintă o prioritate a Uniunii Europene și...

Angel Tîlvăr: ”Salariul minim adecvat reprezintă o prioritate a Uniunii Europene și o modalitate de protecție pentru lucrători, mai ales în această perioadă”

DISTRIBUIȚI

158337 – 11022021 – Nu este prima dată când îmi exprim suportul pentru salariul minim la nivel european. Ultima dată, pe 27 octombrie 2020, în declarația preluată de presă, spuneam că un salariu minim adecvat la nivel european ar asigura o protecție lucrătorilor din UE, care să le permită să ducă un trai decent, oriunde ar lucra.

Acest obiectiv, care-i ajută și pe românii care lucrează în străinătate, dar și pe cei care lucrează în țară, ar trebui să fie valabil atât pentru salariile minime prevăzute prin lege, cât și pentru cele care se bazează pe negocieri colective.

Rolul salariilor minime devine chiar mai important, în perioadele de recesiune economică. Suntem tocmai în acest tip de scenariu, când pandemia de COVID-19 a afectat mai ales sectoarele cu lucrători cu salarii mici, având un impact negativ asupra nivelului de trai al acestora.

În 21 de state membre ale Uniunii Europene, salariile minime sunt stabilite prin lege, în timp ce în 6 state membre salariul minim este stabilit prin negocieri colective.
Vreau să subliniez că o abordare a diferențelor mari în ceea ce privește acoperirea și gradul de adecvare al salariilor minime contribuie la sporirea echității pieței muncii din UE, valoare de stânga care are ca efect și promovarea progresului economic și social.
Inovarea și creșterea productivității muncii trebuie bazate și pe standarde sociale ridicate.
În acest context am susținut și votat, în cadrul Comisiei pentru afaceri europene din Senat, “Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în UE”, directivă care se bazează pe articolul 153, alineatul (1), litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

În vederea asigurării unui grad corespunzător de adecvare a salariului minim legal, criteriile naționale trebuie să includă cel puțin puterea de cumpărare a salariilor minime, nivelul general al salariilor brute și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor brute și evoluțiile la nivelul productivității muncii, anunta senatorul Angel Tîlvăr.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.