Acasă Social Administratie Anul acesta vor fi modernizate rețelele de termoficare din Ferentari, Pantelimon, Colentina,...

Anul acesta vor fi modernizate rețelele de termoficare din Ferentari, Pantelimon, Colentina, Berceni şi zona Victoriei

DISTRIBUIȚI

158306 – 10022021 –Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că au început lucrările de reabilitare a conductelor de termoficare, pe un tronson de 13 km.

”Termoficarea reprezintă o urgență pentru Primăria Capitalei. Anul acesta ne propunem să reabilităm 53 de km de reţele: Prin Energetica, începem lucrările pe un tronson de 13 km, în zona Ferentari, acesta fiind unul din cele 5 tronsoane pe care ne propunem să le facem anul acesta, vom mai interveni în zona Pantelimon, pe o porţiune de 12 km, în zona Colentina, pe un tronson de 9 km, vom mai reabilita 11 km în zona Victoriei şi 8 km în zona Berceni”.

Nicușor Dan a mai explicat că acest prim tronson este foarte important, pentru că deserveşte cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian şi pentru că se află în zona de influenţă a două centrale, Progresu şi Grozăveşti: ”Dacă acest tronson este funcţional, este posibil ca prin intermediul acestuia, în situaţia unei avarii, să se preia agentul termic de la una din centrale în cartiere. În prezent, acest lucru nu este posibil”.

Magistrala Progresu Ferentari este un tronson de conductă principală a rețelei de termoficare, care alimentează prin CET Progresu 16 puncte termice cu un număr de 241 de scări de bloc, însumând aproximativ 10.000 de apartamente, un liceu și o școală din zonele Str. Mihail Sebastian, Calea Rahovei, Calea Ferentari, Str. Stănişoara spre CET Progresu.

Lucrările presupun înlocuirea țevilor vechi cu conducte noi, preizolate, dotate cu senzori de detecție a avariilor, pe o lungime de 6.402 metri de traseu, ceea ce înseamnă o lungime de conductă de aproximativ 13 km.

(Vechimea în exploatare a conductei din această zonă este de aproximativ 34 ani, fiind una dintre porțiunile din rețea unde se înregistrează numeroase avarii).

Referitor la demararea lucrărilor la celelalte patru tronsoane, Nicuşor Dan a declarat: ”Estimăm că la începutul săptămânii viitoare vom lansa în dezbatere publică caietul de sarcini pentru celelalte patru tronsoane, pe care vrem să le scoatem în licitaţie, să lucrăm cu firme private. Ne dorim ca toate cele cinci tronsoane să fie finalizate în 2021, astfel încât în primăvara anului viitor să începem lucrările la următoarele tronsoane, care vor fi finanţate din bani europeni”.

 

Nu se sistează agentul termic în timpul lucrărilor

 

Referitor la furnizarea agentului termic în timpul reabilitării, Nicuşor Dan a explicat că se vor monta o serie de conducte provizorii, mai subţiri, prin care serviciul de furnizare va fi menţinut în continuare, iar conductele mari vor putea fi schimbate: ”În principiu – în afara de întreruperi tehnice de câteva ore – nu ar trebui să fie sistată furnizarea agentului termic. În schimb, traficul rutier din zona lucrărilor va avea puţin de suferit, mai ales că aici, unde e primul tronson, este vorba despre o intersecţie”.

În ceea ce priveşte valoarea lucrărilor programate să aibă loc în acest an, Nicuşor Dan a explicat: ”Valoarea totală a lucrărilor pe cele cinci segmente este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local”.

 

Prioritatea zero: reabilitarea celor mai afectate zone

 

Nicuşor Dan: ”Deşi cele cinci tronsoane care vor fi reabilitate anul acesta, care însumează 53 de km, precum şi ceilalţi 210 km de reţea care va fi modernizată cu bani europeni reprezintă în total 26% din cei 1.000 km de reţea din Capitală, calitatea serviciului de furnizare de agent termic din Bucureşti va creşte foarte mult, pentru că aceste zone în care se va interveni sunt cele mai afectate din întreaga reţea. Mai mult decât atât, în această vară, în parteneriat cu ELCEN, sau în situaţia cea mai fericită în care ELCEN-ul va fi deja la PMB, ne dorim ca pe locaţia fostei centrale Titan să mai amplasăm o centrală provizorie – operaţiune care se poate finaliza în trei luni. Şi atunci în iarna viitoare calitatea serviciului pentru toată zona respectivă va fi îmbunătăţită semnificativ”.

În ceea ce priveşte preluarea ELCEN, Nicuşor Dan a explicat din nou că PMB are intenţia de a prelua această instituţie, care să fuzioneze cu Termoenergetica şi astfel să existe un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare în Bucureşti – producţie şi distribuţie – o altă oportunitate pentru accesarea fondurilor europene şi destinate modernizării CET-urilor din Capitală.

În final, primarul general al Capitalei a reamintit că a semnat contractul pentru cei 300 de milioane de euro bani europeni şi că Primăria Capitalei va primi de la Guvern 200 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR). De altfel, la sfârşitul lunii decembrie, Guvernul a mai alocat Primăriei Capitalei 320 de milioane de lei pentru termoficare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.