Acasă Opinii/Analize Aproape jumătate dintre români vor să pună bani deoparte

Aproape jumătate dintre români vor să pună bani deoparte

DISTRIBUIȚI

  158200 – 02022021 – Mai mult de două treimi dintre români cred că bunăstarea lor va scădea anul acesta, iar 21% se așteaptă la un nivel de viață cel mult stabil.

Potrivit unui sondaj IRSOP, așteptările economice pesimiste ale populației și înclinația slabă către consum vor tempera inflația, dar nu favorizează creșterea economiei. 63%  dintre respondenți sunt de părere că prețurile vor crește mult în acest an, iar 30% anticipează o creștere potolită. În paralel, pe parte de venituri, majoritatea românilor nu au așteptări mari. 54% spun că încasările lor vor fi similare cu cele de anul trecut, 17%  că vor fi mai mici, iar 27% cred că vor fi mai mari.

De cealaltă parte, cheltuielile necesare sau zilnice vor fi ceva mai mari, estimează peste jumătate dintre respondenți, 33% se așteaptă să fie cam la fel și 10% au motive să creadă că vor fi mai mici. Frânarea consumului se vede cel mai bine la cheltuielile discreționare, adică la cele pe care toți le facem din venitul disponibil după ce achităm obligațiile curente.

La acest capitol, rezultă din sondaj, mai puțini oameni își vor cumpăra bunuri de folosință îndelungată, o mașină nouă sau second-hand, dar va crește cu câteva procente numărul celor care vor să aibă o casă ori să înceapă o afacere.

Analiza arată că așteptările pesimiste ale populației vor conduce nu doar la reducerea cheltuielilor discreționare, ci și la trecerea la economisirea de protecție. Aproape jumătate dintre români vor să pună bani deoparte în acest an, față de 33%, anul trecut.

Sondajul IRSOP a fost realizat în perioada 18-28 ianuarie 2021 și are o marjă de eroare de plus.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.