Acasă Politic Cîțu: Sănătatea va beneficia de sume mai mari decât anul trecut, când...

Cîțu: Sănătatea va beneficia de sume mai mari decât anul trecut, când alocarea a fost una record

DISTRIBUIȚI

158388 – 15022021 – Premierul Florin Cîțu scrie pe pagina sa de Facebook că bugetul pentru 2021 ”a fost construit din perspectiva unui instrument economic, prin care să finanțăm campania de vaccinare împotriva COVID-19, măsurile de redresare economică, sănătatea, educația și investițiile. Acești cinci piloni sunt baza planificării modului în care vom administra în acest an finanțele țării”.

Cîțu: ”Susțin cu toată convingerea campania de vaccinare împotriva COVID-19 și vom pune la dispoziție banii necesari pentru finanțarea tuturor acțiunilor care să ducă la imunizarea, până în luna septembrie, a 10,4 milioane de români. Doar așa putem depăși cu bine pandemia. În bugetul 2021 alocăm 1,4 miliarde de lei pentru Programul național de achiziție a vaccinului împotriva COVID-19 și pentru funcționarea centrelor de vaccinare.

Vom continua și extindem măsurile de redresare economică. În 2020 Guvernul a aprobat o serie de programe guvernamentale de sprijin pentru susținerea activității IMM-urilor și a companiilor mari și întreprinderilor mici și mijlocii cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei prin intermediul garanțiilor de stat. În anul 2020 s-au acordat garanții în valoare de 12,48 mld lei (1,20% din PIB), iar pentru anul 2021 se estimează garanții în valoare de 28,10 mld lei (2,52% din PIB). Acestea sunt complementare măsurilor active de sprijin finanțate prin bugetul de stat, în scopul salvării locurilor de muncă. Pentru aceste măsuri active am prevăzut în bugetul din acest an 14,38 miliarde de lei.

Sectorul de sănătate va beneficia de sume mai mari decât anul trecut, când alocarea a fost una record. Am în vedere alocările totale din domeniu, care să acopere atât necesarul administrației central, cât și locale. Dacă anul trecut pentru sectorul sănătății au fost alocate 56,9 miliarde lei, anul acest vom avea 58,3 miliarde de lei. Cu cifrele în față cred că nimeni nu poate să spună că am redus bugetul sănătății.

Învățământul va avea, de asemenea, o finanțare mai consistentă decât anul trecut. Sumele alocate pe întreg domeniul de învățământ din administrația centrală și locală se ridică la valoarea de 39,6 miliarde, cu 2,2 miliarde lei mai mult decât în anul 2020. Aritmetica nu poate fi contrazisă.

Pentru că investițiile sunt cheia dezvoltării, înseamnă locuri de muncă și un trai mai bun, am prevăzut în bugetul pentru acest an 61,4 miliarde de lei. O creștere consistentă față de anul trecut, când alocarea a fost de 53,1 miliarde lei, și net superioară anilor 2018 și 2019.

Desigur, România are nevoie de fonduri masive, care să corecteze subfinanțările domeniilor esențiale din anii precedenți. Așteptările sunt mari, este firesc să fie așa, însă bugetul din acest an este un punct de plecare correct”.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.