Acasă Politic Comisia pentru comunităţile de români din afara ţării – dezbaterea pe tema...

Comisia pentru comunităţile de români din afara ţării – dezbaterea pe tema respectării drepturilor românilor de pe întreg teritoriul Republicii Serbia

DISTRIBUIȚI

 158411 – 17022021 – La 16 februarie 2021, membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării au avut o dezbatere pe tema respectării drepturilor românilor de pe întreg teritoriul Republicii Serbia, dezbatere la care au luat parte în calitate de invitați, Predrag Balašević, președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia și Zavija Jurj,  preşedintele Asociaţiei Ariadnae Filum.

Printre subiectele luate în discuție s-au numărat: problema identitară a românilor de Republica Serbia, poluarea în exces din zona Bor care a dus la depopularea satelor românești din această regiune, precum și lipsa învățământului în limba română.
Pe parcursul discuţiilor, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării, senatorul Claudiu Târziu a subliniat faptul că „este necesară reglarea situației cu statul sârb, pentru că trebuie să-și respecte angajamentele internaționale, situația din teren trebuie verificată, trebuie să ne implicăm mai mult în problemele mari: poluarea din zona Bor-ului, relația dintre reprezentanții bisericii din Valea Timocului și statul sârb”.

Senatorul Viorel Badea, membru al Comisiei, a afirmat faptul că trebuie realizată o analiză profundă, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, referitoare la toate problemele cu care se confruntă etnicii români din Serbia „nu mai trebuie să disociem între Valea Timocului și Voivodina pentru că toți sunt români”. Totodată, senatorul Viorel Badea consideră necesară o resetare a relațiilor statului român atât cu reprezentanții comunităților etnicilor români din Serbia, cât și cu autoritățile statului vecin.

Membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării au solicitat Ministerului Afacerilor Externe o informare legată de modul în care Republica Serbia respectă acordurile semnate cu România, precum și reglementările europene și internaționale în ceea ce privește respectarea drepturilor românilor de pe întreg teritoriul Republicii Serbia, monitorizarea situației la fața locului, precum și oferirea de suport moral comunității românești din zonă.

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, i-a primit la sediul Comisiei, delegația de reprezentanți ai Asociațiilor etnicilor români (vlahi) din Serbia/ Valea Timocului.

Delegația l-a informat pe președintele Comisiei pentru politică externă în legătură cu o serie de evoluții, unele dintre ele preocupante, legate de tema importantă a prezervării și afirmării identității românești în regiunea menționată în statul vecin României.
Cei doi delegați au solicitat sprijinul statului român, în conformitate cu cele convenite anterior în plan bilateral între România și Serbia, dar și cu standardele în materie ale Consiliului Europei și ale Uniunii Europene pentru ca autoritățile statului sârb să adopte măsurile necesare care să garanteze la  nivelul standardelor europene menționate prezervarea identității naționale și culturale a etnicilor români din Valea Timocului.
Președintele Comisiei pentru politică externă a indicat, în acest context, poziția consecventă a României și a structurilor de specialitate ale Parlamentului pe linia susținerii identității naționale românești din Serbia (Valea Timocului și Voievodina).

A menționat totodată decizia membrilor comisiei senatoriale de a întreprinde o serie de demersuri interne și externe pe această linie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.