Acasă Politic Convorbiri româno-slovace referitoare la Inițiativa celor Trei Mări și la proiectele strategice...

Convorbiri româno-slovace referitoare la Inițiativa celor Trei Mări și la proiectele strategice de interconectare regională

DISTRIBUIȚI

158405 – 17022021 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut marți, 16 februarie 2021, consultări politice cu Ivan Korčok, ministrul Afacerilor Externe și europene al Republicii Slovace, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației slovace o efectuează la București, la invitația omologului român.

Vizita înaltului oficial slovac reflectă obiectivul împărtășit de România şi Republica Slovacă privind aprofundarea dialogului politic, dinamizarea cooperării economice şi sectoriale și coordonarea pe temele de interes comun la nivel UE, regional și internațional. În cadrul consultărilor politice, șeful diplomației române a apreciat dialogul substanțial și frecvent între România și Slovacia, atât la nivel înalt, cât și la nivel de lucru, și a făcut referire la oportunitățile pe palier economic și sectorial ce pot fi fructificate în relația bilaterală – de exemplu în domeniul educației, în domeniul muncii, în domeniul afacerilor sociale, afacerilor interne sau în domeniul apărării.

În ceea ce privește agenda europeană, discuţiile s-au axat, în principal, pe coordonarea în cadrul UE, gestionarea pandemiei de COVID-19, Planul de relansare economică, Conferința privind viitorul Europei, politica de extindere a UE și Vecinătatea Estică. În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii Europene, cei doi omologi au exprimat susținerea pentru acest proces, ca fiind singura opțiune pentru asigurarea păcii, a stabilității și a bunăstării în vecinătatea UE, în special în Balcanii de Vest.

De asemenea, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda regională și internațională. În contextul discuțiilor privind cooperarea la nivel regional, cei doi miniștri au abordat cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări și proiectele strategice de interconectare regională avute în vedere la nivel regional, de exemplu calea ferată Constanța-Gdansk/Rail2Sea sau Via Carpathia, care implică ambele state – România și Slovacia. În plus, cei doi miniștri au abordat și susținerea fermă din partea României și a Slovaciei pentru întărirea relației transatlantice și securitatea Flancului Estic al NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.